Κορωνοϊός-Παπαευαγγέλου: Ενδοοικογενειακή η μετάδοση του ιού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα παρουσιάστηκε το απόγευμα κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Έντονη η μετάδοση του κορωνοϊού εντός της οικογένειας
Παίρνοντας τον λόγο η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως οι περισσότερες νέες μεταδόσεις του κορωνοϊού αφορούν σε ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Όπως είπε, η εικόνα των γιατρών είναι πως το τελευταίο διάστημα έχουν αναγκαστεί συχνά να νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες. Η κα. Παπαευαγγέλου εξήγησε πως η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική κι έτσι εφόσον ο ο ιός εισχωρήσει στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι.

Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως από την ιχνηλάτηση παρατηρείται πως τα νέα κρούσματα που αφορούν σε νεαρά άτομα, δείχνουν πως ενώ αναφέρουν ότι γενικά ήταν προσεκτικοί και τηρούσαν τα μέτρα, βρέθηκαν με φίλους σε ανοιχτό χώρο, όπου δεν φορούσαν μάσκα για αρκετή ώρα.

3.000 ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα
Στη χώρα μας είχαμε αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων με τον κυλιόμενο ημερήσιο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημέρων να ξεπερνά για πρώτη φορά τις 3.000. Ωστόσο, πρέπει σύμφωνα με την ειδικό να λάβουμε υπόψη την αύξηση των διαγνώσεων, καθώς τη Δευτέρα για παράδειγμα πραγματοποιήθηκαν 75.000 τεστ. Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός και ίσως εμφανίζει μια μικρή ύφεση από το 6,3 στο 6,1%, σχολίασε η κα. Παπαευαγγέλου.

«Θα έχουμε πολλά, πολλά περισσότερα νέα κρούσματα» σημείωσε η λοιμωξιολόγος αναφερόμενη στις επόμενες ημέρες, με δεδομένο πως θα αυξηθούν οι διαγνώσεις λόγω των self test. «Αυτός είναι ο στόχος, να γίνονται περισσότερα τεστ και να εντοπίζουμε τους ασυμπτωματικούς ασθενείς» είπε.

Σε ό, τι αφορά στην επιδημιολογική εικόνα, παρατηρείται μεν σταθεροποίηση, αλλά σε αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο στην Αττική, την Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και τη στερεά Ελλάδα, Αντίθετα, επιδείνωση παρατηρείται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και στην Κρήτη.

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα»
«Η ματιά μας είναι στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου που τόνισε ωστόσο πως αυξημένη διάδοση εντοπίζεται και στα νησιά Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ρόδος, Σάμος και Λέσβος.

Συνολικά, 5.500 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με μέσο όρο 530 εισαγωγές τη μέρα. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, με την κάλυψη απλών κλινών στη Θεσσαλονίκη να φτάνει στο 62%. Συνολικά στην επικράτεια ο δείκτης Rt είναι περίπου στη μονάδα, χαμηλότερος στη νότια Ελλάδα και λίγο πάνω από το ένα, (1,1) στη βόρεια Ελλάδα.

Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι στη Θεσσαλονίκη
Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε όμως και στους διασωληνωμένους που έχουν αγγίξει τους 790. Όπως είπε, μόνο στη Θεσσαλονίκη, οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν ενώ υπολογίζεται πως θα αυξηθούν περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Την εβδομάδα που μας πέρασε συζητήσαμε και την εισήγηση του παιδείας για την επαναλειτουργία των Λυκείων, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Η επαναλειτουργία θα γίνει σταδιακά και ανά βαθμίδα με τους μέγιστους όρους ασφαλείας. Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών τις τελευταίες εβδομάδες σε περιοχές όπως η Αχαία Γιάννενα, Δυτική Αττική, Ηράκλειο, Καρδίτσα κα.

Τα παιδιά βρίσκονται με φίλους τους, είτε σε σπίτια, είτε σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας. Σύμφωνα με έρευνα, παιδιά του Λυκείου φορούσαν τη μάσκα σε ποσοστό 98% όσο βρίσκονταν στο σχολείο, αλλά λιγότερο συχνά στον ελεύθερο χρόνο τους.

Το όπλο των self test
Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους εφήβους και με δεδομένο πως συχνά αυτοί είναι ασυμπτωματικοί, η τακτική διάγνωση θα συμβάλει σημαντικά στον εντοπισμό τους, είπε η λοιμωξιολόγος.

Όμως, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμο με τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. Στόχος είναι η επέκταση της χρήσης του self test σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Μαγιορκίνης: Τα self test έχουν εξαιρετικά ακριβή αποτελέσματα
Αρχικά , κατά την ενημέρωσή του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα εγχώρια δεδομένα αναφέροντας πως: «Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας τη τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σε μικρό βαθμό σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία έφτασε μέχρι και τις 600 σε μια ημέρα. Ενώ, οι θάνατοι δείχνουν να σταθεροποιούνται στους 70 ημερησίως. Στην Αττική η πανδημία παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα επιβάρυνση 7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ 8% αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Παρά την αύξηση, πάντως, η επιβάρυνση δείχνει επιβραδυνόμενη».

Στη συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στα self test για τον κορωνοϊό: «Το δωρεάν seld test είναι ένα ακόμα εργαλείο στην τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε για την επιστροφή στην κανονικότητα. Για τη διαδικασία γνωρίζουμε, από αποτελέσματα σε άλλες χώρες, ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβής. Να επισημάνουμε όμως ότι όπως όλα τα τεστ για τον κορωνοϊό δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τη νόσο στο 100%. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση σε περίπτωση αρνητικού τεστ, καθώς θα πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε τους κανόνες ασφαλείας».

 

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.