Κορωνοϊός-Παπαευαγγέλου: Αυξήθηκε ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κατά την οποία δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την προμήθεια, αλλά και τη χρήση των self test.

Στην ενημέρωση όπως κάθε Παρασκευή συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, ενώ ο κορωνοϊός δείχνει να δοκιμάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον πλανήτη. Βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλό επίπεδο, είπε παίρνοντας πρώτη τον λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός, στο 6,8%, ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 27.000, με τα μισά να αφορούν στην Αττική.

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση στη νότια Ελλάδα, σημειώνεται σταθερή αλλά σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αύξηση 20%, ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης εντοπίζονται περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα. Σημαντική διάδοση του κορωνοϊού παρατηρείται επίσης και στα νησιά, όπως σε Ρόδο, Ανδρο και Σποράδες.

Στο μέτωπο του ΕΣΥ, η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες Covid με 450 εισαγωγές την ημέρα, παρότι, όπως είπε, την Πέμπτη παρατηρήθηκε το φαινόμενο της εισαγωγής περισσοτέρων των 600 ασθενών. Συνολικά, στη χώρα νοσηλεύονται 5.200 ασθενείς με κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της αυξημένης διάδοσης του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα, αυξητική είναι η τάση στα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας με περισσότερους από 1.000 ασθενείς και σχεδόν 200 διασωληνωμένους. Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης των διασωληνωμένων, που θα ακολουθήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά.

Η λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως βασικό όπλο έναντι του κορωνοϊού είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Ήδη παρατηρείται σημαντική μείωση νέων κρουσμάτων αλλά και ασθενών στις ηλικίες άνω των 75 ετών.

Ξεκάθαρη είναι η μείωση και των ασθενών ηλικίας 60-64 ετών σε ΜΕΘ, έναν μόλις μήνα μετά την έναρξη της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμη σήμερα να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, και σημείωσε πως αυτό συμβαίνει καθώς ο μέσος ηλικιακός όρος των νέων κρουσμάτων αφορά στις νεότερες παραγωγικές ηλικίες, που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στα εμβόλια.

Με τη μεγάλη διασπορά του ιού στη χώρα, η Βάνα Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να αποφύγουμε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους. «Αυτό θα πρέπει να είναι το στοίχημα για τον καθένα μας», είπε.

«Είμαστε όλοι ενήμεροι για τους κινδύνους και έχουμε εκπαιδευτεί ως προς τα μέτρα προστασίας» πρόσθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, και αναφέρθηκε στην απελευθέρωση ορισμένων μέτρων, όπως οι διαδημοτικές μετακινήσεις και το λιανεμπόριο. «Η προσαρμογή έγινε με στόχο τη μετακίνηση των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να επιλέξουμε ένα μέρος όπου δεν θα υπάρξει συνωστισμός για να πάμε με την οικογένειά μας» είπε, και τόνισε: «Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για να συναντηθούμε με φίλους που έχουμε να δούμε εδώ και μήνες».

Αναφερόμενη στα self test, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως θα έχουν ως αποτέλεσμα την εύκολη πρόσβαση όλων στο τεστ, χωρίς ραντεβού και χωρίς την ανάγκη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

«Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά πρωτίστως εμάς τους ίδιους, μας δίνεται η ευκαιρία να προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας και τα οικεία μας πρόσωπα» είπε επίσης η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως η διάδοση του κορωνοϊού γίνεται κατά βάση στους εργασιακούς χώρους και ενδοοικογενειακά.

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τεστ για να ελέγξουμε την πανδημία, ενώ αργότερα θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε και για να συμμετέχουμε σε ομαδικές δραστηριότητες».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.