Η Εθνική Τράπεζα συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια από την ίδρυσή της

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η πρώτη και μακροβιότερη τράπεζα της Ελλάδας συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια από την ίδρυσή της.  Πρόκειται για μια ιστορική επέτειο, που αποτελεί ορόσημο τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας, όσο και για το ρόλο που διαδραμάτισε στη σύγχρονη χώρα.

Η ιστορία της είναι παράλληλη με την πορεία του ελληνικού κράτους, συνεισφέροντας στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Είναι η τράπεζα που ανέλαβε διαχρονικά έναν θεσμικό ρόλο στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας και υποστήριξε κάθε προσπάθεια και κάθε έργο, για να συμβάλλει στη δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας. Η Τράπεζα που στήριξε και στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και τα όνειρα και τις προσδοκίες ολόκληρων γενεών Ελλήνων. Η ιστορία της διαπερνά τρεις αιώνες, αναδεικνύοντας την Εθνική Τράπεζα σε κομβικό παράγοντα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τα μεγάλα δημόσια έργα και τις υποδομές, έως τον πολιτισμό και την κοινωνική μέριμνα.

Ίδρυση και ιστορική πορεία

Η Εθνική Τράπεζα ιδρύεται με διάταγμα του Όθωνα Α’ στις 30 Μαρτίου 1841 και αποτελεί το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Εισάγει τον θεσμό της τραπεζικής πίστης στο ελληνικό νεοσύστατο κράτος και εκδίδει τα πρώτα χαρτονομίσματα, προνόμιο που κατέχει μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928.

Η Τράπεζα μεγαλώνει μαζί με τη νεοσύστατη Ελλάδα. Τα πρώτα 30 χρόνια λειτουργίας της επεκτείνεται σε όλη χώρα και από τα μέσα του 19ου αιώνα συνδράμει αποφασιστικά στην εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής, αναγκαίων για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων , όπως είναι το σιδηροδρομικό δίκτυο, η κατασκευή λιμένων και έργων οδοποιίας, η ίδρυση ακτοπλοϊκών εταιριών και άλλα πολύ σημαντικά έργα υποδομής.

Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί τους απελευθερωτικούς αγώνες για τη διεύρυνση των εθνικών συνόρων σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου.

Εισάγει και εφαρμόζει πρώτη νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα, από την πρώτη τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ καταστημάτων της το 1897, έως τα πρώτα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ‘50.

Η συνεισφορά της στον πολιτισμό υπήρξε εξαιρετικά σημαντική, με κύριο φορέα το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο ιδρύθηκε το 1966 με στόχο να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των γραμμάτων, των καλών τεχνών και της επιστήμης.

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.