Ένα ιδιαίτερο αντίο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένα ιδιαίτερο κείμενο ανήρτησε στο fb ο γνωστός Πατρινός οδοντίατρος Παναγιώτης Παπαγιαβής, για έναν καλό του φίλο:

Κοιμήθηκε ο Κώστας
Ένας αξιαγάπητος άνθρωπος ο Κωνσταντίνος Τζούβαλης έφυγε για την αιώνια ανάπαυση τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 3/4. Ευθύς, ειλικρινής, αψευδής, ο λόγος του συμβόλαιο, επιτυχημένος επαγγελματίας, αλλά κυρίως βαθιά Δημοκρατικός. Η χούντα τον βρίσκει γραμματέα της τοπικής Ε.ΔΗ.Ν.
Ο Κώστας θεωρεί υποχρέωση και δημοκρατικό καθήκον την αντίσταση και συμμετέχει ενεργά. Θα συλληφθεί, θα καταδικασθεί σε πολυετή φυλάκιση. Θα μείνει φυλακισμένος στα γνωστά ξερονήσια – στρατόπεδα των δικτατόρων επί τέσσερα χρόνια μέχρι τη γενική αμνηστία που έδωσε η χούντα προ του δημοψηφίσματος του 1973. Υπέστη ταλαιπωρίες, που θα εκδηλωθούν αργότερα στην υγεία του.
Ενεργοποιείται πολιτικά με την επάνοδο της Δημοκρατίας, στο χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιδρυτικό μέλος του Κινήματος, γίνεται μέλος της πρώτης τοπικής τριμελούς επιτροπής, και εργάζεται συνεχώς για να προωθήσει τις ιδέες.
Όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έγινε κυβέρνηση, ουδέποτε θα επισκεφθεί τους παλιούς συνεξόριστους συντρόφους στα υπουργεία για υποθέσεις. «η συμμετοχή μου στην αντίσταση ήταν συνταγματική μου υποχρέωση», έλεγε και ουδέποτε «εξαργύρωσε» τους αγώνες. Τα παιδιά του εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Με την ανάληψη κυβέρνησης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άρχισε σιγά-σιγά να απενεργοποιείται έχοντας κάποιες, όχι μόνο πολιτικές ενστάσεις, αλλά και στο τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Φυσικά ουδέποτε αποχώρισε από το κίνημα.
Αντιμετώπισε με το γνωστό θάρρος του τα προβλήματα υγείας του (καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό) επιτυχώς.
Οι πολιτικές συνομιλίες μαζί του ήταν απολαυστικές και εποικοδομητικές. Ορθοτομούσε και ανέλυε σε βάθος τα πολιτικά δρώμενα. Δεν δίσταζε να καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους,(που εκείνος θεωρούσε) έστω και αν ήταν παλαιοί συναγωνιστές, ενώ επαινούσε το ορθό, έστω και αν προερχόταν από πολιτικούς αντιπάλους. Πολιτικά σταθερός στο δημοκρατικό χώρο όχι μισαλλόδοξος, μόνο κριτικός για τις πολιτικές πεποιθήσεις των άλλων.
Θα σε θυμόμαστε θα σε μνημονεύουμε θα προσπαθήσουμε να σου μοιάσουμε.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.