Άρπαξαν με απάτες 460.000 ευρώ από πολίτες – Ο τρόπος δράσης τους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε απάτες εκατοντάδων ευρώ για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και εξιχνίασε 11 υποθέσεις, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 3 εμπλεκομένων ατόμων.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελίες, που περιήλθαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Η προσέγγιση των θυμάτων γινόταν με τη χρήση απατηλών μεθόδων επιθετικής διάθεσης χρηματοπιστωτικών μέσων (marketing), τόσο τηλεφωνικά όσο και μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Η έρευνα που ακολούθησε για τις υποθέσεις, είχε «ως αποτέλεσμα τη διακρίβωση της εμπλοκής των κατηγορουμένων στην εγκληματική δραστηριότητα και τον εντοπισμό των χώρων – γραφείων που χρησιμοποιούσαν για τη δράση τους».

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασε 11 υποθέσεις με το παράνομο περιουσιακό όφελος, από την μέχρι σήμερα έρευνα, να ανέρχεται στα 460.000 ευρώ.

Οι μέθοδοι που ακολουθούσαν
Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει:

Είχαν συστήσει (από το 2019) εταιρεία με αντικείμενο «συμβουλευτικές υπηρεσίες μάρκετινγκ», όμως δεν είχαν λάβει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παροχή επενδυτικών δραστηριοτήτων,
Προσποιούνταν εξειδικευμένους χρηματοοικονομικούς και επενδυτικούς συμβούλους για λογαριασμό χρηματιστηριακής εταιρείας με έδρα στην αλλοδαπή,
Προσέγγιζαν ανυποψίαστα θύματα αρχικά τηλεφωνικά και ακολούθως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,
Κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους, αποσπούσαν χρηματικά ποσά ως επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια που θα τους απέφεραν υψηλά ποσοστά απόδοσης, τα οποία δεν είχαν πραγματικό αντίκρισμα,
Δήλωναν ψευδή – ανύπαρκτη έδρα της επιχείρησης σε περιοχή των Αθηνών για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στη δράση τους,
Λειτουργούσαν τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο μετέφεραν τακτικά σε διαφορετικές διευθύνσεις εντός της Αττικής, ώστε να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις Αρχές.
Τα στοιχεία των ερευνών

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην εταιρία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 κινητά τηλέφωνα, 2 σκληροί δίσκοι, φορητή μονάδα αποθήκευσης και πλήθος εγγράφων και παραστατικών που σχετίζονται με την υπόθεση.

Από κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), που συνέδραμε την έρευνα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 52.500 ευρώ.

Οι συστάσεις της ΕΛΑΣ
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενημερώνει τους πολίτες – ενδιαφερόμενους επενδυτές και προτείνει τα ακόλουθα:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπετε διαφημίσεις για επενδυτικά προϊόντα στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται γρήγορες και υψηλές αποδόσεις.
Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες.
Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας υπόσχονται ασφαλείς επενδύσεις, εγγυημένες αποδόσεις και μεγάλα κέρδη.
Αναζητήστε πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που σας προσεγγίζουν καθώς και εάν διαθέτουν φυσική έδρα, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ..
Μην επενδύετε τα χρήματά σας σε υπηρεσίες χωρίς να είστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.
Αιτηθείτε τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή.
Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική.
Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης στο παρελθόν, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι δράστες είναι πιθανό να σας προσεγγίσουν ξανά ή να διαθέσουν τα στοιχεία σας σε έτερους εγκληματίες.
Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.
Ενημερωθείτε σχετικά με τις εταιρείες που προτίθεστε να συνεργαστείτε/επενδύσετε.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.