Θεοδωρίδου: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astrazeneca

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό, με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Παρακολουθούμε ότι εθνικοί οργανισμοί διαφόρων χωρών αναστέλλουν προσωρινά και προληπτικά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω πιθανής συσχέτισης του εμβολίου με θρομβοεμβολικά επεισόδια» σημείωσε η κα. Θεοδωρίδου, αναφερόμενοι σε όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα.

Τόσο ο EMA όσο και ο ΠΟΥ με δηλώσεις του έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου με τα επεισόδια, σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού. «Λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο» τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Η επιτροπή έρευνα μία προς μία τις περιπτώσεις και επισημαίνει ότι ο αριθμός των εμβολιαζομένων δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτόν που εμφανίζεται στον γενικό πληθυσμό».

Δύο συνεδριάσεις της επιτροπής για το θέμα, όπου ελήφθησαν όλα τα υπάρχοντα δεδομένα και η μεγάλου μεγέθους εμπειρία του εμβολιασμού εκατομμυρίων ατόμων στη Βρετανία που στηρίζει την άποψη ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτική στο να θεωρήσουμε ότι υπάρχει σύνδεση των επεισοδίων με τον εμβολιασμό.

«Ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της» σημειώνει στη νέα της ανακοίνωση η Επιτροπή. Η επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΟΦ δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Πριν δύο ώρες ο EMA γνωμοδότησε ανάλογα επισημαίνοντας ότι μελετά τις περιπτώσεις μία προς μια και την Πέμπτη θα επανέλθει στο θέμα.

Έχουμε ακούσει οι περισσότεροι γιατροί ότι ορισμένα άτομα από τον φόβο των επεισοδίων παίρνουν αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό. Αυτό είναι λάθος, να συνεχίσουν να πηγαίνουν χωρίς καμιά ιδιαίτερη πρόληψη.

Θεμιστοκλέους: Συνεχίζουμε να είμαστε στην γραμμή του ΕΜΑ σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca
Αρχικά, ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα του εμβολίου της AstraZeneca, αναφέροντας πως: «η διενέργεια των εμβολιασμών είναι ο βασικός πυλώνας του επιχειρησιακού εμβολιασμού. Συνεχίζουμε να είμαστε στην γραμμή του ΕΜΑ. Αυτός έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες. Εκείνος εγκρίνει όλα τα εμβόλια και τα φάρμακα. Οι δικές μας υγειονομικές αρχές, αφού εξέτασε όλα τα γεγονότα έχει αποφασίσει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σήμερα μέχρι στις 17:30, είχαν προγραμματιστεί 7.815 ραντεβού εμβολιασμού και πραγματοποιήθηκαν 6.684 εμβολιασμοί. Ποσοστό, πολύ υψηλό δεδομένων των συνθηκών».

Θεμιστοκλέους: Στις 26 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα 70-75 ετών
Στη συνέχεια, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ποια θα είναι τα άτομα για τα οποία θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. «Σε σχέση με το άνοιγμα της επόμενης ομάδας ανθρώπων στην πλατφόρμα, θα είναι για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή για αυτά τα άτομα, που πάσχουν από πολύ συγκεκριμένες παθήσεις.

Συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, -μεταμοσχευμένοι, άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση- θα ειδοποιηθούν ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους τη Δευτέρα. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 70 με 75 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 65 με 69 ετών».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.