Τέσσερις κινδύνους πρέπει να αποφύγουμε…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο πρ. βουλευτής Αχαΐας Κώστας Σπαρτινός, ανήρτησε στο fb την τοποθέτησή του στον τοπικό Τύπο, για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και πώς πρέπει να τιμήσουμε την εν λόγω επέτειο:

Η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στο φύλλο της 22ας Μαρτίου δημοσιεύει απάντησή μου (όπως και 4 άλλων συμπολιτών) στο ερώτημα “Πώς θα θέλατε να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821;”.
Τοποθετήθηκα ως εξής:
Η Πάτρα, τμήμα της Αχαΐας και του Μοριά που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, πρέπει με ανάλογο τρόπο να τιμήσει την επέτειο. Με σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα και με εκδηλώσεις διαλόγου για την κατανόηση των πτυχών αυτού του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος παγκόσμιας σημασίας.
Τέσσερις κινδύνους πρέπει να αποφύγουμε:
 – Το κιτς που μας περιμένει στη γωνία, εύκολη και φτηνή διέξοδος, αν δεν υπάρξει μια στιβαρή κεντρική ιδέα, επεξεργασμένη με σεβασμό και ανοιχτό πνεύμα. Έχουμε διαχρονικά πολλά ευτράπελα παραδείγματα που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.
 – Το μύθο του ανάδελφου έθνους, της ανωτερότητας της ελληνικής φυλής έναντι όλων των άλλων. Η πατριδοκαπηλία έχει εισβάλει πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία από δυνάμεις που αντιστρατεύονται ακόμα και τη δημοκρατία.
 – Την οποιαδήποτε μονόπλευρη ανάγνωση των γεγονότων, απ΄ όπου κι αν προέρχεται. Επιβάλλεται διάλογος ανοιχτός σε όλες τις επιστημονικές ιστορικές προσεγγίσεις, μακριά από ιδεολογίζουσες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Διάλογος αυτογνωσίας.
 – Τους τοπικιστικούς ανταγωνισμούς. Κάθε τόπος έχει τη συμβολή του και την ιστορία του. Θα ήταν κατώτερη της σημασίας της επετείου η εικόνα πόλεων που ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία. Εξάλλου, η 25η Μαρτίου συμπυκνώνει πολλές ημερομηνίες, μεταξύ αυτών κάποιες πολύ σημαντικές που προηγήθηκαν.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.