Προς παράταση η κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ, ζητούν νέο πρόγραμμα 30.333 πρώην εργαζόμενοι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Υπουργείο Εργασίας από κοινού με την ΕΕ εξετάζουν παράταση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ενώ παράλληλα οι 30.333 πρώην εργαζόμενοι της Δημόσιας Πρόσκλησης του ΟΑΕΔ 8/2018 ζητούν νέο πρόγραμμα. Τι δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή και τι αναφέρουν οι πρώην εργαζόμενοι κοινωφελούς εργασίας στην επιστολή που έστειλαν στον κ.Χατζηδάκη και στον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Συγκεκριμένα, την παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας 2020 για 36.500 ωφελούμενους μελετά μεταξύ άλλων η κυβέρνηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη σε σχετική ερώτηση στη Βουλή λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξετάζονται όλες οι δυνατότητες, σε στενή συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος δημιούργησε αντιδράσεις στους 30.333 πρώην εργαζομένους της Δημόσιας Πρόσκλησης του ΟΑΕΔ 8/2018 καθώς δεν τους δόθηκε καμία παράταση με αιτιολογία που αφορούσε την νομιμότητα που διέπει τα προγράμματα αυτά κι ότι θα προκηρυσσόταν νέο πρόγραμμα, καθώς όπως τους είχαν πει η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει την παράταση της χρονικής διάρκειας των προγραμμάτων αυτών.

Οι πρώην 30.333 εργαζόμενοι με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με την Δημόσια πρόσκληση 8/2018 έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και στον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη ζητώντας για το τι άλλαξε ένα χρόνο μετά καθώς όπως αναφέρουν «οι ίδιες ειδικές συνθήκες λόγω Covid υπήρχαν κι 1 χρόνο πριν και σε εμάς δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά μας για παράταση ή έστω συμμετοχή στις αιτήσεις του προγράμματος 4/2020. Όσον αφορά το επιχείρημα των εργαζομένων του προγράμματος 4/2020 ότι διαθέτουν εμπειρία και βάσει και αυτού του επιχειρήματος αιτούνται παράταση, θέλουμε να σας τονίσουμε ότι όλοι οι πρώην εργαζόμενοι από όλα τα προηγούμενα προγράμματα διαθέτουμε την ίδια εμπειρία και ίσως και περισσότερη, καθώς κάποιοι έχουν εργαστεί παραπάνω από 1 φορά σε ανάλογο πρόγραμμα από το 2013».

Παράλληλα ζητούν να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα καθώς λόγω των συνθηκών «θα ήταν άδικο να γίνει μια τέτοια είδους διάκριση προς όλους τους πρώην εργαζόμενους στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που είμαστε μακροχρόνια άνεργοι και που 1 χρόνο πριν με τις ίδιες ειδικές συνθήκες το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ αρνήθηκαν ακόμα και την συμμετοχή μας στις αιτήσεις του προγράμματος 4/2020».

Όπως σημειώνουν οι πρώην 30.333 εργαζόμενοι με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με την Δημόσια πρόσκληση 8/2018 τον Οκτώβριο του 2019 όταν αιτήθηκαν την παράταση για 2 μήνες του δικού τους προγράμματος μέχρι να υλοποιούνταν το νέο ώστε να μην υπάρχουν χρονικά κενά και να μην μείνουν κενές οι θέσεις εργασίας που ήταν τόσο αναγκαίες για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο τότε Υπουργός Εργασίας είχε απαντήσει τον Σεπτέμβριο του 2019, ότι ο β΄κύκλος θα υλοποιούταν άμεσα, και αυτό αποτελούσε ένα από τα βασικά του επιχειρήματα για την μη εκ νέου παράταση του α’ κύκλου (πρόγραμμα Οαέδ 8/2018), αδιαφορώντας για την κραυγή αγωνίας ακόμα και των Δήμων και των Περιφερειών, που ζητούσαν την παραμονή των εργαζομένων αυτών λόγω μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και τεράστιου όγκου αδιεκπεραίωτων υποθέσεων.

Όμως, από τον Οκτώβριο του 2019 άρχισαν οι συμβάσεις να λήγουν και η προκήρυξη του β’ κύκλου μετατέθηκε για τον Ιανουάριο του 2020, χωρίς εν τέλει να υλοποιηθεί η δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας, ότι δεν θα υπήρχαν χρονικά κενά ανάμεσα στους δύο κύκλους του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Μάλιστα, το νέο πρόγραμμα σταμάτησε να ονομάζεται «β’ κύκλος» και μετονομάστηκε τον Ιανουάριο του 2020 ως «Το Νέο Μεγάλο Κοινωφελές Πρόγραμμα 35.000 θέσεων σε Δήμους και Περιφέρειες».

Τελικά, όπως αναφέρουν, το πρόγραμμα των 35.000 θέσεων δεν προκηρύχθηκε ούτε τον Ιανουάριο του 2020, ούτε τον Φεβρουαρίου 2020, αλλά το καλοκαίρι του 2020 με 36.500 θέσεις.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.