Πάτρα: Πάνω από 38 κρούσματα σε σούπερ μάρκετ τις τελευταίες ημέρες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Το τελευταίο 20ήμερο τα κρούσματα στα σούπερ μάρκετ της Αχαΐας είναι δεκάδες. Μόνο το σωματείο μας καταμετράει 38 κρούσματα σε αυτό το διάστημα. Κάθε μέρα οι συνάδελφοι μας από όλες τις αλυσίδες, καταγγέλλουν κρούσματα και παράλληλα μια εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στους χώρους δουλειάς» αναφέρει σε ανακοίνωσή του .το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Ν. Αχαΐας.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κρούσματα αποκρύπτονται. Δεν παρεμβαίνει ο ΕΟΔΥ για να κάνει ιχνηλάτηση αλλά αυτή γίνεται από στελέχη των επιχειρήσεων όχι με βάση την δημόσια υγεία αλλά με βάση την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων» συνεχίζει η ανακοίνωση. «Σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει άμεσα το κατάστημα για απολύμανση και ιχνηλάτηση όταν υπάρχει κρούσμα. Καμία εταιρεία δεν έχει ενημερώσει τους καταναλωτές όταν εμφανίζεται κρούσμα. Αν τα σωματεία μας δεν έμπαιναν μπροστά στο να εκθέσουν την πραγματική κατάσταση στον λαό της περιοχής ο νόμος της σιωπής θα κυριαρχούσε. Σε πολλές περιπτώσεις συνάδελφοί, μας καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία δεν τους πληρώνει τα τεστ και αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη του».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής κατάστασης είναι όπως λέει το Σωματείο, κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, όπου τις τελευταίες μέρες μετράει 20 και πλέον κρούσματα. «Μόλις την Δευτέρα είχαμε 5» αναφέρει η ανακοίνωση. «Το σωματείο μας πριν βγούνε τα τελευταία 5 κρούσματα ζήτησε να διενεργηθούν σε όλους μοριακά τεστ ώστε να υπάρχει μια πιο σαφή εικόνα της κατάστασης. Επίσης ζήτησε να γίνεται θερμομέτρηση στους εργαζόμενους, να μειωθούν οι κάρτες εισόδου. Η απάντηση των εκπροσώπων της επιχείρησης ήταν δεν προβλέπεται… Στην ερώτηση πόσα κρούσματα έχετε στο συγκεκριμένο κατάστημα απάντησαν ότι έχουμε μόλις 10 από την αρχή της πανδημίας!! Τους καλούμε να το ανακοινώσουν και στο προσωπικό τους που νοσεί!!

Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις συναδέλφων μας που νόσησαν (ακόμα και οι πιο προσεκτικοί), μετέφεραν τον ιό σπίτι τους και σε κάποιες περιπτώσεις σήμερα μετρούν απώλειες από συγγενικά τους πρόσωπα. Σε όλα τα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα μέσα από τη συνεχή εναλλαγή μαγαζιών και πόστων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού λόγω αρκετών κρουσμάτων, οι συνάδελφοι βρίσκονται σε εξάντληση. Στα πολυκαταστήματα που λειτουργούν τώρα με το lockdown ως eshop, οι συνάδελφοί μας εργάζονται πίσω από τα κατεβασμένα ρολά σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Κανένα μέτρο δεν τηρείται και κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν παρεμβαίνει.

Τα δεκάδες κρούσματα σε super market και η συρροή που υπάρχει αυτές τις μέρες σε πολλά καταστήματα δεν απαντάται με τα δήθεν «χρυσά βραβεία προστασίας» που μας κουνάνε οι επιχειρήσεις. Απαντώνται με μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με προστασία των ευπαθών ομάδων, με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας για να μην πεθαίνουμε μόνοι στο σπίτι, όπως ο συνάδελφος μας στην Αθήνα. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.