Πάτρα: Εικαστική διαδρομή για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνεχίζεται η ενιαία εικαστική δράση του Πολιτιστικού Οργανισμού «τέχνη στην πόλη – τέχνη για την πόλη», αυτή τη φορά ως συμβολή στον εορτασμό για τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Με τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο Εικαστικό Εργαστήριο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ξένιας Γιαννούλη και του εικαστικού Πέτρου Λαμπρινάκου, παρουσιάζονται αναπαραγωγές έργων Ελλήνων εικαστικών, με θέματα βασισμένα στον αγώνα για την ελευθερία.

Εργα λαϊκών καλλιτεχνών, όπως του Παναγιώτη Ζωγράφου, που ιστόρησε σκηνές από σημαντικές μάχες βασισμένος στις υποδείξεις του στρατηγού Μακρυγιάννη ή του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, που αποτύπωσε με το δικό του τρόπο τις ηρωικές μορφές, συνομιλούν με τα λάβαρα της επανάστασης και εμπλέκονται με έργα νεότερων εικαστικών, εμπνευσμένα από τον αγώνα, όπως τις αναπαραστάσεις του Ανδρέα Γεωργιάδη και τις ξυλογραφίες του Τάσσου.

Την τοπική διάσταση δίνουν τα πορτρέτα του Παναγιώτη Καρατζά και του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου. Τοποθετημένα δίπλα στις προτομές των απεικονιζόμενων, στην Πλατεία Ομόνοιας και στα Ταμπάχανα αντίστοιχα, αποτελούν δημιουργίες της Μάγδας Κουνούσου-Ραυτοπούλου και άγνωστου καλλιτέχνη και ανήκουν στη Μόνιμη Συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Τα έργα που συναπαρτίζουν την υπαίθρια αυτή αφιερωματική έκθεση, εντάσσονται σε διαφορετικά ρεύματα και εποχές.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.