Οι New York Times διαλέγουν τα 12 καλύτερα κόκκινα ελληνικά κρασιά – Ανάμεσά τους κι ένα πατρινό!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το να βρεις κόκκινο ελληνικό κρασί στην Νέα Υόρκη πριν από 15 χρόνια (αυτό σήμαινε ότι) θα έπρεπε να βρεθείς στον ελληνικό «θύλακα» της Αστόρια, όπου τα καταστήματα κρασιών θα μπορούσαν να καλύψουν όσο καλύτερα μπορούσαν τις προτιμήσεις των τοπικών πελατών τους και των πρόσφατων μεταναστών.

Πολλά άλλαξαν, όμως, (από τότε) και πολύ γρήγορα. «Τον Φεβρουάριο του 2021 ψωνίζοντας online από μερικά καταστήματα κρασιών στο Μανχάταν, κατάφερα να βρω 12 πανέμορφα ελληνικά κόκκινα χωρίς να φύγω από το γραφείο μου (αν και πιστέψτε με, θα έδινα οτιδήποτε αυτές τις μέρες για μια προσωπική εμπειρία αγορών)», γράφει ο Ερικ Ασίμοβ, συντάκτης του άρθρου των New York Times υμνώντας το – λιγότερο γνωστό διεθνώς σε σχέση με το λευκό – κόκκινο ελληνικό κρασί.

«Τόσο αρχαίο, μα συνάμα τόσο νέο: Απίθανα κόκκινα κρασιά από την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου που προκρίνει τα παρακάτω κρασιά δίνοντας σημασία και στην φυσική οινοποίηση:

1. Κτήμα Γαίας Πελοπόννησος, Monograph Αγιωργίτικο 2019

2. Κτήμα Στυλιανού Κρήτη, Great Mother 2018

3. Κτήμα Γλίναβος Ιωάννινα, Βλάχικο 2018

4. Κτήμα Διαμαντή Σιάτιστα, Μοσχόμαυρο 2018

5. Οινοποιείο Sant’ Or Πάτρα, Krasis 2018

6. Κτήμα Ζαφειράκη Τύρναβος, Λημνιώνα 2017

7. Αμπελώνες Κοντοζήση Καρδίτσα, Ηλιος 2015

8. Κτήμα Κυρ-Γιάννη Νάουσα, Ράμνιστα Ξινόμαυρο 2016

9. Κρασιά Σκλαβος Κεφαλλονιά, Οργίων 2017

10. Κτήμα Σιγάλας Κυκλάδες, Μαυροτράγανο Μανδηλαριά 2018

11. Οικογένεια Βαϊμάκη Μακεδονία, Mater Natura Χιλιόμαυρο 2009

12. Κτήμα Τάτση Μακεδονία, Χιλιόμαρο Old Roots 2016

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ Sant’Or!

Τα κρασιά του οινοποιείου Sant’Or είναι μία από τις νέες μας προσθήκες
στα ράφια της Greece and Grapes. Είναι κρασιά που δεν κοπιάρονται, που
προσπαθούν να αποτυπώσουν με ειλικρίνεια το τερουάρ χωρίς να “φωνάζουν” αλλά μιλώντας με ήρεμη και απαλή φωνή.

Το οινοποιείο βρίσκεται στο ιστορικό χωριό Σανταμέρι Αχαΐας, σε υψόμετρο
600 μέτρων. Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, προερχόμενος από οικογένεια
με τρεις γενιές στην Αμπελουργία και την παραγωγή κρασιού, καλλιεργεί τις ποικιλίες Σανταμεριάνα (Ασπρούδα Πατρών), Μαυροδάφνη, Ροδίτη Αλεπού και το
Αγιωργίτικο. Τα αμπέλια είναι πιστοποιημένα βιολογικά και τα κρασιά διαθέτουν πιστοποίηση Vegan. Οι επεμβάσεις στο αμπέλι και στο οινοποιείο γίνονται σύμφωνα
με το βιοδυναμικό ημερολόγιο, ενώ η βιοδυναμική πιστοποίηση είναι σε εξέλιξη.

Ο Γιάννης Καρακάσης MW σχολιάζει:

Τα κρασιά Sant’Οr είναι από τα πιο ενδιαφέροντα terroir κρασιά που έχω
δοκιμάσει τελευταία. Η προσέγγιση είναι όσο γίνεται πιο φυσική, με “άγριες”
ζυμώσεις και πολύ λίγα θειώδη στην εμφιάλωση (λιγότερα των 40 mg/lt ολικό, που
προστίθενται σε δύο δόσεις). Τα κρασιά εμφιαλώνονται αφιλτράριστα
και οινοποιούνται από έναν από τους καλύτερους Έλληνες οινολόγους, τον Παναγιώτη
Παπαγιαννόπουλο του Τετράμυθου. Οι τιμές τους είναι επίσης πολύ
ελκυστικές, ξεκινώντας λίγο πάνω από τα 7 ευρώ.

Τα κρασιά του Οινοποιείου:
(Δείτε τα όλα εδώ!)

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.