Μια άκρως χρήσιμη ενημέρωση (με αφορμή μια θρασύδειλη πράξη)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Αλεξάνδρα Δημοπούλου (ΙΤΥΕ – Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμβουλος του Δημάρχου Πατρέων στο θέμα των αδέσποτων ζώων), έκανε μια άκρως χρήσιμη ανάρτηση στο fb, για ένα θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό γεγονός που κατεγράφη -και- στην πόλη μας, το οποίο σχετίζεται με δηλητηριασμούς αδέσποτων:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Επειδή βλέπω πολλές δημοσιεύσεις για την πλέον θρασύδειλη πράξη δηλητηριασμού αδέσποτων ζώων στην πόλη μας, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα μας και προσβάλλει εμάς ως ανθρώπους, τον πολιτισμό μας, και συγχρόνως είναι ασέβεια προς την ίδια τη ζωή,
θα ήθελα να ενημερωθούμε όλοι για κάποια πράγματα προκειμένου να δρούμε αποτελεσματικά -όσο γίνεται- και να μη δημιουργείται ο “πύργος της βαβέλ”.
• Πρώτα απ’ όλα καλά κάνουμε και ενημερώνουμε βεβαίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν διαπιστώσουμε κάτι, γιατί έτσι εφιστούμε την προσοχή και σε άλλους πολίτες και φιλόζωους προκειμένου να προσέχουν τα ζώα που έχουν στην ευθύνη τους – το δυνατόν.
• Όμως δεν φτάνει αυτό. Εάν υπάρχει τέτοια υποψία με ζώο που έχει πεθάνει, είναι απαραίτητο να γίνει καταγγελία στην αστυνομία με όλες τις λεπτομέρειες! Μόνο έτσι μπορεί να ενεργοποιηθεί η αστυνομία που είναι και η υπεύθυνη Αρχή για τη διερεύνηση. Ακόμα και όταν βρούμε υλικό ύποπτο δεν το πετάμε! Είναι χρήσιμο για αποδείξεις.
• Ο Δήμος Πατρέων (ο Δήμαρχος και ο ΓΓ) ενημερώθηκαν αμέσως σχετικά με υποψίες που υπήρχαν για περιστατικά στο Ν. Πάρκο. Συναντήθηκαν με την προϊσταμένη της εισαγγελίας, μία εισαγγελέα εξόχως φιλόζωη και έκαναν συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να γίνεται διερεύνηση τέτοιων περιπτώσεων ( δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν όλα)
• Εγώ η ίδια κατήγγειλα τα περιστατικά στην αστυνομία ως σύμβουλος στο θέμα των ζώων. Οι άνθρωποι χρειάζονται καταθέσεις λεπτομερείς όπως προανέφερα. Όμως με όσους μίλησα από αυτούς που υποψιάζονταν φόλες κανείς (εκτός από τον εθελοντή Στέφανο Μανώλη και μία περίπτωση στο Καστρίτσι που έριξαν φόλες μέσα σε ιδιόκτητο κήπο), δεν ήξερε να μου πει κάτι συγκεκριμένο. Όλοι μου μίλησαν για υποψίες. Συνεπώς αν υπάρχει κάποια πληροφορία περαιτέρω, παρακαλώ ας μου πείτε κάτι συγκεκριμένο μήπως βοηθηθούμε.
• Ανακοίνωση φυσικά και έβγαλε ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ όπου όχι μόνο καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες αλλά εξηγεί πως είναι πράξη εγκληματική και διώκεται ως κακούργημα. Την παραθέτω εδώ https://www.facebook.com/patrasmunicipality/posts/4045585988814235
Μερικοί αρκέστηκαν να γράφουν από κάτω αν είναι ωραίο το πάρκο των σκύλων και απόρησα διότι ουδεμία σχέση έχει αυτό με το γεγονός!
• Επίσης εκτός της ανακοίνωσης ετοιμάζονται και άλλες ενέργειες.
Πρέπει να καταλάβουμε πως τέτοια περιστατικά μπορούμε να χτυπήσουμε μόνο ενωμένοι, γιατί δυστυχώς πρόκειται για μία νοοτροπία στη χώρα μας που δηλώνει παντελή έλλειψη κουλτούρας σεβασμού προς τα ζώα και το περιβάλλον μας και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να την αλλάξουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε δώσει τόση βαρύτητα στην εκπαίδευση. Δυστυχώς το θέμα της πανδημίας στάθηκε εμπόδιο μεγάλο στις παρουσιάσεις που έκανε ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ σε μαθητές, όπως και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαμε σχεδιάσει, όπως άλλωστε και σε τόσα άλλα πράγματα στην καθημερινή ζωή μας.
Επίσης θα πρέπει –τουλάχιστον οι φιλόζωοι και αγωνιστές- να καταλάβουμε ότι ένα τέτοιο πρόβλημα δεν λύνεται επουδενί με το «μάντρωμα» όλων των ζώων για να τα προστατεύσουμε.
Κατόπιν όλων παρακαλώ και πάλι αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ας με ενημερώσετε προσωπικά για να δούμε πώς μπορούμε πιο στοχευμένα να το χτυπήσουμε.
Ο ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΖΩΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ – ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΟΦΕΣ
Το τελευταίο διάστημα, καταγράφονται στην πόλη μας, επανειλημμένα περιστατικά θανάτωσης ζώων σε διάφορες περιοχές. Πρόκειται για θλιβερές και απάνθρωπες πράξεις, που πρέπει να είναι καταδικαστέες από την κοινωνία μας.
Εκτός από την Πλαζ, Υψηλάντου, Ναυαρίνου, Κορίνθου και Αγυιά, τώρα εντοπίστηκαν δηλητηριασμένες γάτες και στο Νότιο Πάρκο.
ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:
1. Τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας τελούν υπό την προστασία του Δήμου Πατρέων και σιτίζονται νομίμως από εθελοντές. Ο Δήμος συνδράμει σ’ αυτό το έργο με δωρεάν τροφές.
2. Η απόπειρα δηλητηρίασης ζώων, και γενικά η κακοποίηση ζώων και η θανάτωσή τους τιμωρείται αυστηρά. Η δολοφονία και βασανισμός ζώου είναι κακούργημα.
3. Ακόμα και η καταστροφή ή/και απόρριψη των δοχείων σίτισης και πότισης αποτελούν ποινικό αδίκημα, επιφέροντας τα ανάλογα πρόστιμα.
Σε πολλές περιοχές, όπως στο Νότιο πάρκο, εκτός των άλλων, υπάρχει παιδική χαρά και ο κίνδυνος συνεπώς είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Οι αρμόδιες αρχές χρειάζεται να συμβάλλουν, κάθε μία από το πόστο της, στην προστασία των αδέσποτων ζώων.
Πέρα από κάθε νόμο, η οποιαδήποτε πράξη κατά αδυνάτων, όπως είναι και τα αδέσποτα ζώα, προσβάλει κατάφωρα την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.