Κορονοϊός: Ξεκινά από σήμερα η κορύφωση της πανδημίας – Πότε αναμένεται άνοιγμα καταστημάτων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εβδομάδα κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού εκτιμάται ότι ξεκινάει από σήμερα, με αύξηση του αριθμού διασωληνωμένων και θανάτων.

Η πίεση στο Σύστημα Υγείας εντείνεται, τόσο στην Αττική όπου ήδη στην τιτάνια προσπάθεια του Ε.Σ.Υ. να ανταποκριθεί στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ασθενών με Covid 19, συνεισφέρει και ο ιδιωτικός τομέας. Ενώ και στην Πάτρα υπάρχει μεγάλη αύξηση του αριθμού νοσηλευομένων με τα δύο νοσοκομεία της πόλης να γεμίζουν.

Άνοιγμα της οικονομίας με… το χιλιόμετρο

Στο τέλος της εβδομάδας οι Επιστήμονες θα κληθούν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση εάν μπορούν και σε τι βαθμό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι το δυνατόν συντομότερα να ανοίξει σταδιακά η οικονομία, οι αντοχές της οποίας δοκιμάζονται ήδη πολύ σκληρά.

Στο τραπέζι συζητείται το άνοιγμα λιανεμπορίου αλλά και κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών, ακόμη και από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και πάντως πριν το τέλος του μήνα, με αυστηρούς όρους λειτουργίας. Με ραντεβού, στην αρχή εκτός καταστήματος, και στη συνέχεια και εντός και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε χώρου. Παράλληλα συζητείται να υπάρχει ένα χιλιομετρικό περίγραμμα μέσα στο οποίο θα μπορούν να ψωνίζουν οι καταναλωτές.

Στους κόλπους των Επιστημόνων διακρίνει κανείς όλο και περισσότερες φωνές να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι ως τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου, θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Τα επιχειρήματα είναι ότι η καραντίνα, όπως εφαρμόζεται σήμερα, δεν αποδίδει, αλλά ούτε και υπάρχουν άλλα μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν και να είναι αποτελεσματικά. Επιπλέον κάποιοι Επιστήμονες, αλλά και η Κυβέρνηση, προσδίδουν μεγάλη σημασία και στον παράγοντα κόπωση των πολιτών, εκτιμώντας ότι η παράταση του lockdown ίσως να μην έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Παράλληλα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους δείχνουν πως το άνοιγμα της οικονομίας, με αυστηρούς κανόνες, δεν θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην επιδημιολογική καμπύλη, τουλάχιστον όχι περισσότερη από σήμερα. Ενώ επιχειρηματολογούν υπέρ της ανάγκης να αυξηθούν τα rapid test. Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές που σημειώνουν ότι κάθε συζήτηση προς την κατεύθυνση του ανοίγματος δραστηριοτήτων είναι απαγορευτική αυτή τη στιγμή της κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αν τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα από όλους, τότε σε 2 με 3 εβδομάδες η πίεση στα νοσοκομεία θα αποκλιμακωθεί και θα είναι ¨πιο ασφαλής ο δρόμος…¨. Ο καθοριστικός πάντως παράγοντας, για όποια απόφαση, θα είναι η δυναμική της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.