Κορονοϊός: Κλειδώνει η παράταση του lockdown έως 22 Μαρτίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με τρομακτική σφοδρότητα το τρίτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να πλήττει τη χώρα φέρνοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών μετά από έναν χρόνο πανδημίας, και παράλληλα απομακρύνοντας -ιδίως στις επιβαρυμένες περιοχές- επ’ αόριστον την προοπτική χαλάρωσης των αυστηρών μέτρων και επαναλειτουργίας της οικονομίας και των σχολείων.

Το νέο ξέσπασμα της πανδημίας  που καταγράφεται ιδιαίτερα στην Αττική τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χιλιάδες νοσηλείες, καθώς οι μολύνσεις είναι πιθανόν να εξελιχθούν σε νοσηλείες την προσεχή εβδομάδα. Παράλληλα, τις αντοχές του συστήματος υγείας απειλεί και η ισχυρή παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στο λεκανοπέδιο, καθώς διαδίδεται με ταχύτητα αλλάζοντας τα δεδομένα της μετάδοσης του κοροναϊού.

Η διασπορά του κοροναϊού εντός των νοσοκομείων έχει επεκταθεί ακόμα και στις καρδιολογικές κλινικές, ενώ η έλλειψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι μεγάλη. Πληροφοριες κάνουν λόγο για διασωληνωμένους σε θαλάμους κλινικών κορονοϊου ψάχνουν ΜΕΘ με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα δυο περιστατικά διασωληνωμένων σε Ασκληπιείο και Θριάσιο οι οποίο περιμένουν σε απλές κλίνες COVID προκειμένου να μεταφερθούν σε ΜΕΘ, οι οποίες είναι όλες κατειλημμένες.

Οι υγειονομικές Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μεταφορά άλλων ασθενών (δηλαδή όχι με covid) από την Αθήνα σε νοσοκομεία της επαρχίας.

Υπενθυμίζεται πως το Σισμανόγλειο μετατράπηκε σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας για covid περιστατικά, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ-COVID στον Ευαγγελισμό, 10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο. Ακόμα, το ΝΙΜΤΣ μαζί με το Ερρίκος Ντυνάν, θα σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των non covid περιστατικών.

Δεν προχώρησαν οι διακομιδές εκτός Αττικής

Δεν προχώρησε τελικά το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για διακομιδές από κάποια νοσοκομεία της Αττικής, όπως το Λαϊκό, προς το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, λόγω της άρνησης των ασθενών να νοσηλευτούν σε άλλο νοσοκομείο.

Επίσης, προσκόμματα προέκυψαν και για τις διακομιδές που περιελάμβανε ο σχεδιασμός αλλά με αντίθετη κατεύθυνση, από Χαλκίδα προς Αττική. Κατά πληροφορίες, συζητήθηκε την Κυριακή να μεταφερθούν 20 ασθενείς non Covid-19 από το νοσοκομείο Χαλκίδας προς Αττική, στο Ντυνάν, ώστε να νοσηλευσει περισσότερα covid 19 περιστατικά, ωστόσο ούτε αυτό ευδοκίμησε.

Γενικώς καταγράφονται διάφορες δυσκολίες και δυσλειτουργίες στο ΕΣΎ που δεν βοηθούν σε αποσυμπίεση των νοσοκομείων. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι σε αρκετά νοσοκομεία αναμένεται να αναπτυχθούν ραντζα.

Σε εξέλιξη, στο μεταξύ βρίσκεται διαπραγμάτευση για την παροχή ιδιωτικών κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό, με όλα τα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι, ανάμεσα σε αυτά και αυτό της επίταξης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν έως αργά το βράδυ της Κυριακής, η πληρότητα των ΜΕΘ στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής είχε ως εξής:

Θριάσιο: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες. Δυο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Αττικό. 43 ασθενείς στις 43 κλίνες.
Ασκληπιείο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες – Δυο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Αγία Όλγα: 9 ασθενείς στις 9 κλίνες
Σισμανόγλειο: 14 Ασθενείς στις 14 κλίνες
Ερυθρός Σταυρός: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες
Γεννηματάς:16 ασθενείς στις 16 κλίνες
Νίμιτς: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες
Ιπποκράτειο: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες
Κενές ΜΕΘ υπάρχουν στον Ευαγγελισμό στο ΚΑΤ και στο Σωτηρία οι οποίες συνολικά φτάνουν τις 15.

Σύμφωνα με το OPEN, οι πρώτοι τέσσερις ιδιώτες γιατροί – από τους 16 που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας- έχουν μεταβεί στην Παμμακάριστο. Συνολικά, πάντως, το υπουργείο έχει ζητήσει 50 ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στην προσπάθεια που κάνουν τα δημόσια νοσοκομεία εν μέσω του τρίτου κύματος κορονοϊού.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και σε ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία, ενώ δεν αποκλείεται και η επίταξη, αν και δεν είναι το σενάριο που θα ήθελαν οι Αρχές.

Εκτιμήσεις για 570 διασωληνωμένους την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με τον τον καθηγητή Νανοτεχνολογίας στο ΑΠΘ, Στέργιο Λογοθετίδη, θα έχουμε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που θα φτάσει το μέγιστο την Καθαρά Δευτέρα:

«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open.

«Πιο αυστηρά μέτρα και πιο έξυπνα όπως αυτά που έχουμε τώρα, ρίχνουν την ταχύτητα μετάλλαξης του ιού κατά 2 με 3 φορές. Όσο πιο πολύ προσέχουμε τόσο πιο γρήγορα θα πέφτει η ταχύτητα μετάλλαξης. Η κορύφωση των κρουσμάτων είναι περίπου τώρα. Και θα αρχίσει γρήγορη πτώση αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα. Τα κρούσματα από την Τρίτη και μέχρι το Σάββατο θα αρχίσουν να πέφτουν γρήγορα αν τηρηθούν τα μέτρα αυστηρά. Και θα έχουμε περεταίρω μείωση», τόνισε.

«Όλα κλειστά έως τις 22 Μαρτίου»

Ο Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, κανένα άνοιγμα δεν πρέπει γίνει πριν τις 22 Μαρτίου καθώς και ότι θάνατοι θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του ιού.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε από την πλευρά του ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και θα την δούμε ίσως και την Τρίτη.

«Με 2000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα Yγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Πάνω από το όριο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας – Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα

Ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί είναι ο δείκτης θετικότητας που παραμένει πάνω από το όριο συναγερμού (το 4). Την Κυριακή σε 24.498 τεστ που έγιναν, ο δείκτης θετικότητας βρέθηκε στο 4,66.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.