Κορωνοϊός: Απομακρύνεται το σενάριο για άνοιγμα της αγοράς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Φρένο στα σενάρια ανοίγματος της αγοράς, που η ίδια είχε ανοίξει έβαλε η κυβέρνηση μετά το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων. «Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης», δήλωσε από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων «θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων». «Δώσαμε έναν οδικό χάρτη για το ποια είναι η επόμενη μέρα όταν μπορέσουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα πάντα είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας», συνέχισε.

«Υπάρχει τεράστια πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα Υγείας, γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ανοίγουν συνέχεια κλίνες ΜΕΘ και υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί», είπε. «Υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα λόγω του καιρού και λόγω όλων αυτών των συγκεντρώσεων», συνέχισε.

Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ 100,3) : «Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται». Όπως υπογράμμισε το άνοιγμα της αγοράς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Πάντως ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος  σημείωσε ότι «θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» στη διασπορά του ιού προσθέτοντας ότι η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού (ΑΝΤ1) τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου με παράλληλα μέτρα, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, αλλά δεν είναι σίγουρη αν αυτό θα είναι εφικτό να γίνει μέσα στον Μάρτιο.

Παράταση lockdown για ένα μήνα

Η περαιτέρω αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, της Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο δείχνουν σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη πως ταα μέτρα κατά της πανδημίας του κοροναϊού δεν φαίνεται να δουλεύουν ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.

Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, τόνισε ότι υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Στην επισήμανση ότι αυτή η εκτίμηση ανατρέπει τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι ευθραυστή, ωστόσο η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένοι και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί.

 

 

 

 

 

 

 

 

in.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.