Κομισιόν: Τον Μάρτιο το σχέδιο για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση τον Μάρτιο για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το «ψηφιακό πράσινο διαβατήριο» θα περιέχει την απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιασθεί, τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί και πληροφορίες για την ανάρρωση ανθρώπων που είχαν νοσήσει με Covid-19.

«Ο στόχος είναι να μπορέσουμε σταδιακά να τους επιτρέψουμε να κινούνται με ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το εξωτερικό — για δουλειά ή τουρισμό», έγραψε η φον ντερ Λάιεν σε μήνυμα της στο twitter.

Η Επιτροπή έχει υπογραμμίσει πως θα επιδιώξει να αποφύγει τις διακρίσεις σε βάρος πολιτών που δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, ανέφερε επίσης, πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα βασίζεται στην ιατρική κατάσταση με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. –με την Ελλάδα και την Ισπανία να επιμένουν περισσότερο σε αυτό– είχαν συζητήσει για την προοπτική πιο ελεύθερων μετακινήσεων τους επόμενους μήνες, ενώ η κοινή δήλωση αναφερόταν στην ανάγκη «να συνεχιστούν οι εργασίες για μία κοινή προσέγγιση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού».

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεδιάσκεψης κορυφής, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στην εργασία της Ένωσης για ένα τέτοιο έγγραφο. Ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ζήτημα των νομικών δυσκολιών που θα επέφερε ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

Άλλες χώρες, ωστόσο, αντιτίθενται σε τέτοιες κινήσεις, επικαλούμενες την έλλειψη πειστικών αποδεικτικών στοιχείων ότι ο εμβολιασμός σταματά τη μετάδοση του κορονοϊού, καθώς και τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χορήγηση ειδικών προνομίων σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, τα οποία θα στερούνται άλλες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε ακόμη πιο δύσπιστος κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκφράζοντας ανησυχίες για άγνωστους παράγοντες, όπως η διάρκεια της ανοσίας του εμβολίου, η μεταδοτικότητα αυτών που έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.