Γιώργος Παυλάκης: Αν πάμε σε άνοιγμα τώρα, σε μία βδομάδα θα γίνουμε Μπέργκαμο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης σχολιάζει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας, τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού και μιλά για το ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού και πως πρέπει να οδηγηθούμε σταδιακά σε αυτό.

«Είμαι επιφυλακτικός για τη σταθεροποίηση. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα και αύξηση θανάτων. Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ. Δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Τα μέτρα αποδίδουν γιατί αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί τότε δεν δουλεύουν τέλεια. Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα «τείχος των σωφρόνων» που τηρούν τα μέτρα και έχει έτσι αποφύγει τα χειρότερα», ανέφερε.

Όπως ανέφερε ο κ. Παυλάκης οι μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει τα νέα μεγάλα κύματα της επιδημίας.

«Θα έχουμε Μπέργκαμο»
«Αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα, θα έχουμε σε μια εβδομάδα μια εκτίναξη των κρουσμάτων, θα έχουμε Μπέργκαμο, θα έχουμε Πορτογαλία. Τα μέτρα δουλεύουν, τα υπόλοιπα είναι φαιδρά και εξωεπιστημονικά. Πρέπει να δεχόμαστε ότι δεν έχουμε την τέλεια λύση, έχουμε το κακό και το χειρότερο. Μαγική λύση δεν υπάρχει. Η καλύτερη από τις κακές λύσεις είναι να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Στο πρώτο κύμα δεν υπήρξε πολύς ιός γιατί τον σταματήσαμε, ήταν μικρό κύμα γιατί το μικρύναμε. Από τα τέλη Αυγούστου ήταν προφανές ότι έρχεται νέο κύμα, αν είχαμε 2-3 βδομάδες σκληρή καραντίνα θα το είχαμε ανακόψει» τόνισε ο χαρακτηριστικά.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.