Ένα ιδιαίτερο μήνυμα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

΄Ένα ιδιαίτερο μήνυμα ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η γνωστή Πατρινή αρχιτέκτονας Αγγελική Τσονάκα την Ημέρα της Γυναίκας:

Αγαπημένη μου, σήμερα είναι 8 του Μάρτη και γιορτάζουμε την ημέρα της γυναίκας. Με αφορμή αυτό ήθελα να μοιραστώ μαζί σου κάποιες σκέψεις μου. Σου χάρισα το μεγαλύτερο δώρο που υπάρχει, αυτό που μόνο μια γυναίκα μπορεί να χαρίσει, το δώρο της ζωής και σ’ έφερα να ζήσεις σε ένα κόσμο όμορφο αλλά παράλληλα σκληρό και βίαιο, που μερικές φορές ούτε εγώ η ίδια καταλαβαίνω. Θέλω όμως να ξέρεις, πως όσο και να δείχνουν μαύρες οι μέρες που ζούμε, θα έρθουν σίγουρα και άλλες, καλύτερες, που εσύ και η γενιά σου θα τις δημιουργήσετε.
Να είσαι περιφανή για το φύλο σου, να είσαι θαρραλέα και δυνατή. Να μην φοβάσαι να πεις τη γνώμη σου και να υποστηρίξεις το δίκιο. Το έκαναν πριν από εμάς πολλές, που άλλαξαν την πορεία της ιστορίας, παίρνοντας δύναμη νομίζω από την αγάπη που εμείς, οι γυναίκες, νιώθουμε βαθιά μες την καρδιά μας. Αυτές πολέμησαν προτάσσοντας πολλές φορές το ίδιο τους το σώμα, για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα πράγματα που θεωρούμε αυτονόητα, όπως το δικαίωμα μας να ψηφίζουμε ή να διαθέτουμε το κορμί μας όπως πιστεύουμε εμείς καλύτερα.
Τίποτα δεν είναι αυτονόητο καλή μου και τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο. Αν ανοίξεις τα μάτια σου και τα αυτιά σου, δυστυχώς θα αντιληφθείς πως ακόμη και σήμερα, οι γυναίκες είναι θύματα απίστευτης βίας, σωματικής και λεκτικής, μα πάνω απ’ όλα μιας βίας που δεν φαίνεται και γι’ αυτό είναι η πιο επικίνδυνη. Είναι εκείνη η βία που μας λέει πώς πρέπει να είμαστε και τί πρέπει να φοράμε και πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε για να είμαστε αρεστές, ποθητές, για να είμαστε με λίγα λόγια γυναίκες. Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια καρδιά μου. Κάθε μία από εμάς είναι υπέροχη, με τις ιδιαιτερότητές της και τα ψεγάδια της. Μην τους πιστεύεις και μην πιστεύεις ούτε εσένα, μάθε να ακούς εκείνη τη φωνούλα μέσα σου που θάβεται κάτω από τόνους διαφημίσεων και προτύπων που μας λένε τί είμαστε. Μάθε να αντιστέκεσαι και να προστατεύεσαι, σε ένα κόσμο που απαιτεί από εμάς να θυσιάζουμε και την ψυχή μας και το σώμα μας για να μπορέσουμε να σταθούμε ισάξια δίπλα στους άντρες. Γιατί, γλυκιά μου, δυστυχώς η βία έχει φύλο και πολλές φορές έχει και πρόσωπο οικείο, κοντινό. Να είσαι δυνατή λοιπόν κορίτσι μου και αν μπορείς να απλώνεις και το χέρι σου σε όσες από εμάς δεν βρήκαν ακόμη τη δύναμη να σταθούν στα πόδια τους, γιατί μόνο όταν είμαστε πολλές δεν θα μας τσακίσουν.
Και κάτι τελευταίο καρδιά μου, να μην τους φοβάσαι τους άντρες, να τους αγαπάς και να τους σέβεσαι γιατί το μεγαλύτερό μας όπλο είναι ακριβώς αυτό, ο σεβασμός στην ανθρώπινη φύση.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.