Μια συγκινητική ανάρτηση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο διευθυντής Καρδιολογίας στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Πατρών, πρώην Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, έκανε μια άκρως συγκινητική ανάρτηση στο fb εν είδει ύστατου χαίρε:

Η Δυτική Αχαΐα… η Δύμη αποχαιρέτησε χθες ένα σπουδαίο τέκνο της τον Παναγιώτη Καράμπελα. Τον καθηγητή, τον δήμαρχο, τον συγγραφέα – ιστορικό.

Ο Παναγιώτης Καράμπελας καταγόμενος από ταπεινή αγροτική οικογένεια κατάφερε σε μια δύσκολη εποχή -αρχές της δεκαετίας του 50- να σπουδάσει στη φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και στην συνέχεια να εξελιχθεί σε έναν ‘γερό’ φιλόλογο. Ιδιότητα με την οποία υπηρέτησε σε Γυμνάσια και Λύκεια της Αχαΐας -και όχι μόνο- επι σειρά ετών.

Δίδαξε με πάθος σε γενεές μαθητών την ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή και τον ’Επιτάφιο λόγο του Περικλή’. Σε καιρούς δε, που εύκολα η αγάπη και η έφεση προς την αρχαία Ελληνική γραμματεία εθεωρείτο ταυτόσημη με την αρχαιοπληξία και την αντιδραστική προγονολατρεία.

Έχοντας ως παρακαταθήκη ακριβώς αυτή την επαφή με την ουσία και την σπουδαιότητα που κληροδότησε ο κλασσικός αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός στον σύγχρονο κόσμο -την έννοια της δημοκρατίας, την ιδιότητα του πολίτη και γενικότερα την ανάγκη ενασχόλησης με τα κοινά- επέδειξε βαθύτατο ενδιαφέρον σε ολόκληρη την ζωή του για τον τόπο που γεννήθηκε και υπηρέτησε, εμπλεκόμενος και με την τοπική αυτοδιοίκηση όπου εκλέχθηκε και διετέλεσε την περίοδο 1990-1994 πρώτος δήμαρχος της Κάτω Αχαΐας. Αξίωμα που υπηρέτησε με εργατικότητα , ανιδιοτέλεια και πρωτίστως εντιμότητα.

Παράλληλα από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής και επιστημονικής του δραστηριότητας και ωθούμενος από ειλικρινή και μεγάλη αγάπη για την γενέθλια γη και το ιστορικό παρελθόν που η ίδια φέρει, άρχισε να ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και την συγγραφή σχετικών βιβλίων. Δεν ήταν ο επαγγελματίας ιστορικός ήταν όμως ο πρωτοπόρος , ο σκαπανέας – ιστορικός της περιοχής μας.

Ήταν ο άνθρωπος που πρώτος μίλησε για την προϊστορική Ωλένη, την αρχαία Δύμη, την ιστορία της κάτω Αχαΐας στα αντίστοιχα βιβλία του. Αυτός που ανέδειξε την σπουδαιότητα του τείχους Δυμαίων. Ήταν αυτός που πρόσθεσε τις έννοιες Δύμη και χώρα Δυμαίων στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Πάνω σε αυτών ήλθαν να προσθέσουν τις επιστημονικές εργασίες τους οι νεότεροι ιστορικοί. Αυτή η αγάπη και η συνεισφορά του στην ιστορική γνώση της περιοχής μας είναι η μεγαλύτερη προσφορά του Παναγιώτη Καράμπελα στην Δύμη και στην Δυτική Αχαΐα γενικότερα.

Τέλος όλη αυτή η πολυσχιδής δραστηριότητα δεν άφησε αδιάφορους πνευματικούς και άλλους φορείς της πόλεως των Πατρών (Διαδικειον Σχολή Λαού κ.λ.π) με τους οποίους κατά καιρούς συνεργάστηκε και τιμήθηκε.

Αγαπημένε δάσκαλε ας είναι για ’σένα ελαφρύ το χώμα της Δυμαίας γης…

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.