Βίντεο: Πρέπει να γκρεμίσει το «παλάτι» των ονείρων του αξίας 48 εκατ.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η απόφαση ελήφθη μετά από δεκαπενταετή νομική μάχη. Ο μεγιστάνας, ιδιοκτήτης του ακινήτου, Πάτρικ Ντιτέρ, έχτισε ένα «παλάτι» σε ιταλικό στυλ 32.000 τετραγωνικών ποδιών, το οποίο ονομάστηκε «Chateau Diter», σε μια περιοχή που ήταν κάποτε μια αγροικία 2.000 τετραγωνικών ποδιών, χωρίς πρώτα να λάβει άδεια.

Οι οικοδομικές εργασίες ξεκίνησαν το 2005. Το 2009 μια ομάδα θυμωμένων γειτόνων, με επικεφαλής τους Βρετανούς εκατομμυριούχους Στίβεν και Καρολάιν Μπατ, οδήγησαν τον Ντιρτέρ στο δικαστήριο, αποφασίζοντας ότι «η φρενίτιδα του κτιρίου έπρεπε να σταματήσει».

Το 2015, το εφετείο αποφάσισε ότι η έπαυλη πρέπει να κατεδαφιστεί. Μόνο το μικρό αρχικό σπίτι σώθηκε. Τώρα, το La Cour de Cassation, το υψηλότερο δικαστήριο της Γαλλίας, επιβεβαίωσε την προηγούμενη απόφαση. Έτσι,  το αρχοντικό πρέπει να κατεδαφιστεί και το φυσικό περιβάλλον να αποκατασταθεί.

Ωστόσο, ο Ντιτέρ δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει την ελπίδα να διατηρήσει το αρχοντικό του και μάλιστα υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο δικηγόρος του, Φιλίπ Σουσί, είπε: «Αυτή η απόφαση δεν είναι ο επίλογος αυτής της υπόθεσης. Ακόμη και η ιδέα της κατεδάφισης του Château Diter, που είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, είναι αδιανόητη και ανόητη. Θα παλέψουμε για να το αποφύγουμε».

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος των γειτόνων, έχει διαφορετική άποψη. Η Βιρζινί Λασό-Ντάνα, επέμεινε ότι «η απόφαση του La Cour de Cassation είναι οριστική βάσει του γαλλικού δικαίου και δεν μπορεί να ανατραπεί από ευρωπαϊκό δικαστήριο».

Στον Πάτρικ Ντίτερ έχουν δοθεί 18 μήνες για να κατεδαφίσει το αρχοντικό “Chateau Diter”, το οποίο διαθέτει 18 υπνοδωμάτια, δύο ελικοδρόμια, μία πισίνα, κελάρι με αίθουσα γευσιγνωσίας κρασιού, ένα καμπαναριό, μία ρωμαϊκή κιονοστοιχία, τοιχογραφίες ζωγραφισμένες στο χέρι, τζάκια εκατοντάδων αιώνων και έναν πορτοκαλεώνα. Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματά του.

Το αρχοντικό έχει φιλοξενήσει γάμους εκατομμυριούχων και πάρτι διασημοτήτων. Χρησιμοποιήθηκε επίσης σε επεισόδια του “The Crossing”, μιας σειράς με πρωταγωνιστή τον διάσημο ηθοποιό, Ντόναλντ Σάδερλαντ.

Όταν ο Σάιμον Κάουελ προσγειώθηκε με το ελικόπτερο του στην ιδιοκτησία το 2017, αφού την ενοικίασε για ένα επεισόδιο του The X-Factor, είπε στο προσωπικό ότι ήταν «η πιο όμορφη ιδιοκτησία που έχω δει ποτέ».

Οι γείτονες του Ντιτέρ έχουν άλλη άποψη. Μία εξ αυτών σημείωσε ήταν η «απόλυτη μαγεία με μια υπέροχη θέα» μέχρι τον Ιανουάριο του 2005, «όταν κάθε φορά που γυρίζαμε το κεφάλι υπήρχε ένα άλλο κομμάτι κτιρίου».

Το χρονικό

Ο Ντιτέρ αγόρασε το κτήμα του Saint-Jacques du Couloubrier για 1,5 εκατομμύριο ευρώ το 2000. Και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην αγροικία. Ο Ντιτέρ είπε ότι η ανάπτυξη του σπιτιού του «έγινε μέσα από την καρδιά του». Αναφυτεύτηκαν χιλιάδες δέντρα που καταστράφηκαν από πυρκαγιά, συγκέντρωσε τζάκια, πέτρινες κατασκευές και πόρτες από όλη την Ιταλία, τη Γαλλία και το Μονακό, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Υπέβαλε επίσης άδεια οικοδόμησης για επέκταση. Έχοντας λάβει προφορική συμφωνία από το γραφείο του δημάρχου το 2006, ο Ντιτέρ, ήταν τόσο ανυπόμονος που δεν μπορούσε να περιμένει την άδεια και άρχισε τα έργα. Η άδεια έφτασε λίγους μήνες αργότερα.

Ο Ντιτέρ είχε κατασκευάσει στην πραγματικότητα το 90% του αρχοντικού του, έχοντας λάβει δύο άδειες, πριν οι γείτονες ξεκινήσουν τη νομική τους δράση το 2009. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ενάντια στο αρχοντικό. Η France Dieu, της οποίας η οικογένεια έχει εργαστεί εδώ για τρεις γενιές, δήλωσε το 2019, ότι το αρχοντικό, έφερε «αξία και λάμψη» στην περιοχή.

Εάν οι δικαστικές εντολές δεν έχουν τηρηθεί έως τον Ιούνιο του 2022, ο Ντιτέρ θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 600 δολ. ημερησίως. Εκτός από την απόφασή του, το δικαστήριο εξέδωσε επίσης πρόστιμα στον Ντιτέρ συνολικού ύψους 550.000 δολαρίων, σύμφωνα με την AirMail.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.