Lockdown στην Αττική: Στις 12μ σήμερα οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για την εξειδίκευση των μέτρων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε καθεστώς lockdown εισέρχεται η Αττική από την Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του κορονοϊού. Δύο είναι τα δεδομένα που ανησύχησαν ιδιαίτερα τους ειδικούς και την κυβέρνηση, κατά πρώτον η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική και κατά δεύτερον τα κρούσματα των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη χώρα μας και σχεδόν κάθε φορά, οι μισές απ’ αυτές τις μολύνσεις εντοπίζονται στην Αττική. Μόνο την Τρίτη ανακοινώθηκαν 1.526 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 750 καταγράφηκαν στο λεκανοπέδιο. Τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής: 84 νέες μολύνσεις υπήρξαν στην Ανατολική Αττική, 109 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 38 στη Δυτική Αττική, 108 στον Δυτικό Τομέα, 206 στο κέντρο της πόλης, 84 στον Νότιο Τομέα, 102 στον Πειραιά και 19 στις Νήσους.

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα, το απόγευμα της Τρίτης, είναι ότι “ο κίνδυνος επανεμφανίζεται” και υπογράμμισε την αναγκαιότητα για “στοχευμένα μέτρα με γρήγορα αντανακλαστικά”, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τη σωρευμένη πίεση από τους περιορισμούς. Με βάση τα νέα δεδομένα, εξήγησε ο πρωθυπουργός, “αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι ο λόγος “των σημερινών μου επιλογών” είναι: “Να χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί”.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι το λιανεμπόριο και τα σχολεία στην Αττική θα κλείσουν. Τα μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης θα γίνονται εξ’ αποστάσεως, εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.

Τα ακριβή μέτρα πάντως που θα ισχύσουν από την Πέμπτη στην Αττική θα εξειδικευτούν αύριο, Τετάρτη από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνουν ανακοινώσεις στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας για το lockdown στο λεκανοπέδιο. Εκτός από τον κ. Χαρδαλιά, ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκτός από το λιανεμπόριο, κλειστά αναμένεται να παραμείνουν και τα ΚΤΕΟ, τα κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης μανικιούρ και πεντικιούρ κ.α., ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα.

Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό τηλεργασίας στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μειωθεί και η κινητικότητα από και προς τους χώρους εργασίας.

Ανοιχτά τα ανθοπωλεία με ραντεβού το Σαββατοκύριακο του Αγίου Βαλεντίνου

Ανοιχτά θα είναι τα ανθοπωλεία το προσεχές Σαββατοκύριακο, οπότε και γιορτάζεται ο Άγιος Βαλεντίνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ανθοπωλεία θα είναι ανοιχτά το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να γιορτάσουν τον Άγιο Βαλεντίνο. Η επίσκεψη στα ανθοπωλεία θα πραγματοποιείται μόνο κατόπιν ραντεβού, χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο εάν η διαδικασία θα γίνεται με click inside ή με click away, αν και το πρώτο σενάριο συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες

Βέβαια, τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στην ενημέρωση της Τετάρτης (10/2), όπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα ισχύουν στην Αττική έπειτα από την ανακοίνωση του σκληρού lockdown.

Τα σενάρια για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις μετακινήσεις

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να ισχύει από τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, δεδομένου ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας μένει στο λεκανοπέδιο και θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί η “σκληρή” εκδοχή μέσα στην εβδομάδα.

Οι υπόλοιπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να συνεχιστούν με τον γνωστό τρόπο της αποστολής sms στο 13033.

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σημειώνεται ότι ειδικά σε ό,τι αφορά στην άθληση και τη βόλτα με κατοικίδιο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται μόνο σε πολύ μικρή απόσταση από το σπίτι τους.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να απαγορευτεί και η ατομική προσευχή στις εκκλησίες, ενώ αναμένεται να επανέλθει το όριο των δύο ατόμων (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού) στα αυτοκίνητα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.