Θεοδωρίδου: Η σειρά των ατόμων που θα εμβολιαστούν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους ενημερώνουν τόσο για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων παγκοσμίως, όσο και για τα εγχώρια δεδομένα.

Θεοδωρίδου: Η σειρά των ατόμων που θα εμβολιαστούν
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην στρατηγική που ακολούθησε η χώρα μας αναφορικά με τους εμβολιασμούς και την προσπάθεια δημιουργίας «ενός τοίχους προστασίας στους πολίτες άνω των 60 ετών. Με προτεραιότητα από τους γηραιότερους προς τους νεότερους. Οταν η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη, η ηλικία αποτελεί τον πρώτο παράγοντα της προτεραιοποίησης. Μακάρι να έρθουν ακόμα περισσότερα εμβόλια και να μην ισχύσει η προτεραιοποίηση.

Στην Ελλάδα αποφασίστηκε να εμβολιαστούν πρώτα οι:

υγειονομικοί
ασθενείς και προσωπικό θεραπευτηρίων χρόνιων πασχόντων και κέντρων φροντίδας
εκπαιδευτικοί και μαθητές ειδικών σχολίων και κέντρων απασχόλησης παιδιών με αναπηρία
άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα που φέρουν τον ιό και ενδέχεται να νοσήσουν από κάποια μετάλλαξη του ιού και
άτομα σημαντικά για την λειτουργία του κράτους.

Ενώ, στη συνέχεια, σειρά πήραν τα άτομα των 85+ ετών, έπειτα των 80+ και τους.

Ακολουθούν:

Τα άτομα με νοσήματα λίαν αυξημένου κινδύνου ανεξαρτήτου ηλικίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, άτομα με κυστική ίνωση, άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα σύνδρομο ντάουν, αλλά και άλλες καταστάσεις που θα αποσαφηνιστούν περεταίρω.
Ακολουθεί μετά από ένα διάστημα, η ομάδα των ατόμων 70+ και των 65+, ενώ τα άτομα 60+ έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με AstraZeneca.
Σχεδόν παράλληλα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Άτομα με χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, άτομα με διαβήτη, άτομα με νοσήματα του αναπνευστικού, άτομα με καρκίνο, άτομα σε ηπιότερη ανοσοκαταστολή, άτομα με νεφρική νόσο, άτομα με ηπατική νόσο, άτομα με διαταραχή σπλήνα, άτομα με σοβαρή αναπηρία, άτομα σοβαρή ψυχιατρική νόσος.
Είναι εμφανές πως είναι πολύ δύσκολη η ταξινόμηση και η ανεύρεση των ατόμων με αυτά τα νοσήματα. Αυτή θα γίνει μέσω του κωδικού νόσου ή των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται. Η άυλη συνταγογράφηση θα βοηθήσει κατά πολύ».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.