Θεοδωρίδου: Δυσάρεστη έκπληξη τα κρούσματα στο νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας της Πάτρας – Αντιδράσεις συνδικαλιστών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Καθησυχαστικοί είναι οι ειδικοί ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Οπως ενημέρωσαν στην ενημέρωση σχετικά με την επιχείρηση εμβολιασμού στην Ελλάδα η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπεύθυνος για την επιχείρηση «Ελευθερία», ενημερώνουν σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, τα διεθνή δεδομένα, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις για τις διεθνείς συμφωνίες για τα εμβόλια.

Μεταλλάξεις και εμβόλια στο επίκεντρο της συζήτησης

Στις 29 Γενάρη ο EMA ενέκρινε το τρίτο κατά σειρά εμβόλιο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η διαδικασία για την έγκριση των άλλων δύο. Εντός ολίγων μηνών, υπό τη σκιά εκατομμυρίων θανάτων και κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, η επιστήμη έκανε θαύματα, είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή της η κα. Θεοδωρίδου.

«Ο ιός φρόντισε να προσαρμοστεί για να μπορέσει να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις είναι τα δύο θέματα που κυριάρχησαν αυτές τις δύο μέρες. Ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο ως ανοσογόνο ασφαλές για την χρήση του σε ηλικίες από 18 ετών και άνω» συνέχισε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού.

Μικρό το δείγμα δεδομένων της AstraZeneca για τους άνω των 65
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις ορισμένων χωρών αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε μεγάλες ηλικίες. «Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου αυτού από άτομα άνω των 65» είπε και τόνισε πως τα δεδομένα καθίστανται ακόμη αναξιόπισταμ καθώς είναι μικρό το δείγμα.

«Το μικρό δείγμα αυτό, υπάρχει η προοπτική να διευρυνθεί από αποτελέσματα ερευνών της εταιρείας αυτής στην Αμερική και την Αγγλία» συνέχισε.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της AstraZeneca

Η κα. Θεοδωρίδου εξήγησε πως το εμβόλιο της AstraZeneca λειτουργεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια και για τον ιό έμπολα.

«Χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός για να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη του κορωνοϊού που θα δώσει το ερέθισμα στην ανοσοαπόκριση από τον οργανισμό» είπε.

«Να πω ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πιθανότητα να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται ούτε ο ιός που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας να μεταδίδεται στο περιβάλλον» συνέχισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και σημείωσε πως η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60%.

«Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%» πρόσθεσε. Επιπλέον, τόνισε πως το εμβόλιο είναι εύκολο, συντηρείται σε θερμοκρασίες απλού ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Αποφάσεις για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65
Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως αυτή την ώρα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη των επιτροπών των χωρών της Ευρώπης για το θέμα της αποτελεσματικότητας στους άνω των 65, ώστε να διαμορφωθεί η τελική τοποθέτησή τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν είναι αναποτελεσματικό, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πάντως αναφορικά με τις μεταλλάξεις, πως τουλάχιστον τα MRNA εμβόλια (pfizer, Moderna) προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία, τονίζοντας δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις.

Δυσάρεστη έκπληξη τα κρούσματα κορωνοϊού σε νοσοκομείο της Πάτρας
Τέλος, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως προτεραιότητα στον εμβολιασμό είχαν από την πρώτη στιγμή το υγειονομικό προσωπικό, για την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και για την προστασία των ασθενών.

Όπως είπε, αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη, το γεγονός ότι σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας όπως το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, στην Πάτρα, παρουσιάστηκε ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Είμαστε σε εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού και θα πρέπει όλοι να επωφεληθούμε από το δώρο που μας δίνεται και είναι το εμβόλιο» σημείωσε με αφορμή αυτό το cluster κρουσμάτων κορωνοϊού στην Πάτρα.

Αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές του Αγ. Ανδρέα

Την αντίδραση του προέδρου των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας», Κώστα Πετρόπουλου, προκάλεσε η δήλωση της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου ότι το ιατρικό προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος, «αμέλησε» να εμβολιαστεί και για αυτό υπήρξε η διασπορά του κορωνοϊού.

Σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση της κυρίας Θεοδωρίδου, o Κώστας Πετρόπουλος δήλωσε στο newsit.gr: «Πολλοί από όσους νόσησαν με τη βρετανική μετάλλαξη είχαν προλάβει να κάνουν την πρώτη δόση και μάλιστα μια γιατρός την είχε κάνει και από τους πρώτους. Είναι γνωστά πια τα δεδομένα της μικρής ακόμα ανοσίας μετά την Α’ δόση και έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα και στην Ελλάδα ήδη, ανθρώπων δηλαδή που κόλλησαν από την Α’ στη Β’ δόση.

Καμία αμέλεια εκ μέρους των εργαζόμενων, είναι ντροπή να το λένε αυτό, όταν στην Α’ παθολογική οι γιατροί ένιωθαν διαρκώς απροστάτευτοι. Είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία τι συμβαίνει μέσα στο νοσοκομείο. Κάποιοι γιατροί λοιπόν κόλλησαν μετά την πρώτη δόση και κάποιοι δεν πρόλαβαν να την κάνουν. Δεν αποφασίζει το νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι πότε έρχεται η σειρά τους να εμβολιαστούν».

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της σύσκεψης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχε δηλώσει ότι «αυτοί που νόσησαν δεν συμμετείχαν στην εμβολιαστική διαδικασία».

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 290.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα -Σήμερα παραλάβαμε 90.000 ακόμα δόσεις
Οπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, σήμερα έχουν γίνει ήδη 20.000 εμβολιασμοί, ενώ αναμένεται να ξεπεραστούν οι 22.000 τις επόμενες ώρες. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν γίνει πάνω από 290.000 εμβολιασμοί, με ποσοστό κάλυψης περίπου 2,3% του πληθυσμού. Για τον Φεβρουάριο έχουν ήδη κλειστεί πάνω από 450.000 ραντεβού για εμβολιασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως βρισκόμαστε στην έκτη θέση για τον κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών την ημέρα ανά 100.000 κατοίκους. Ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε επίσης προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που θα ενισχύσει το έργο του εμβολιασμού στη χώρα, ενώ τον Φεβρουάριο θα ανοίξουν ακόμα 300 εμβολιαστικά κέντρα.

Οσον αφορά με τις δόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό, «Σήμερα παραλάβαμε 90.000 δόσεις από την Pfizer. Από την AstraZeneca αναμένονται 540.000 τεμάχια ως το τέλος Μαρτίου, καθώς σήμερα υπήρξε ενημέρωση από την εταιρεία για ελαφρά αύξηση των δόσεων που είχαν αρχικά ανακοινωθεί», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.