Ισραήλ – Νετανιάχου: Το εμβόλιο αντιμετωπίζει συντριπτικά τους θανάτους από κορωνοϊό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Περισσότεροι από 97% των θανάτων από Covid-19 στο Ισραήλ κατά τον τελευταίο μήνα ήταν ανθρώπων που δεν είχαν εμβολιασθεί, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενόσω η κυβέρνησή του προσπαθεί να αυξήσει την προσέλευση των πολιτών για εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech.

Περίπου το 38% του πληθυσμού των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Όμως οι στόχοι της κυβέρνησης για την επίτευξη κάλυψης 50% και την επαναλειτουργία της οικονομίας τον ερχόμενο μήνα τίθενται εν αμφιβόλω, καθώς ο καθημερινός ρυθμός των εμβολιασμών μειώνεται.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Θέλω να σας γνωστοποιήσω ένα δυσάρεστο γεγονός: τον περασμένο μήνα -τις τελευταίες 30 ημέρες- 1.536 άνθρωποι πέθαναν [από Covid-19] στο κράτος του Ισραήλ. Περισσότεροι από 97% εξ αυτών δεν είχαν εμβολιασθεί. Λιγότεροι από 3% είχαν εμβολιασθεί» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η εκστρατεία εμβολιασμού άρχισε στις 19 Δεκεμβρίου και επικεντρώθηκε στους Ισραηλινούς ηλικίας άνω των 60 ετών και σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το Ισραήλ έχει έκτοτε μειώσει την ηλικία εμβολιασμού στα 16 έτη, όμως οι πιο νέοι πολίτες προσέρχονται λιγότερο να εμβολιασθούν, καθώς εμφανίζουν σπανιότερα επικίνδυνες επιπλοκές από τον κορωνοϊό.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν, επίσης, πως μερικοί αλλάζουν γνώμη εξαιτίας φημών για εν δυνάμει μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τα εμβόλια.

Ο Νετανιάχου απέρριψε τις επιφυλάξεις για τα εμβόλια ως «ψευδείς ειδήσεις» και πρόσθεσε: «Είμαστε ένα έθνος εμβολιασμού. Έχουμε εμβόλια για κάθε πολίτη, για όλους. […] Αν πάτε να εμβολιασθείτε, σώζετε τη ζωή σας».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.