Η δίκαιη και ίση πρόσβαση στα εμβόλια και τα φάρμακα θα σώσει εκατομμύρια ζωές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε πόσο σημαντικά είναι τα φάρμακα και τα εμβόλια για την παγκόσμια υγεία, ιδίως όταν μία επιδημία ξεσπά πολύ μακριά από τη χώρα μας, όπως ο Έμπολα ή ο κίτρινος πυρετός. Όταν όμως η απειλή χτυπά την πόρτα μας, όπως τώρα με την COVID-19, οι ελπίδες όλων έχουν στραφεί στο εμβόλιο που θα προστατεύσει τον πληθυσμό από τον ιό.

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία επείγουσα αντίδραση κόντρα στην εξάπλωση μιας επιδημίας, ακόμη και στην εξαφάνισή της. Η ανοσοποίηση προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Ωστόσο, οι πολύ υψηλές τιμές των εμβολίων, οι περιορισμοί στις εισαγωγές και τα υλικοτεχνικά ζητήματα (πχ δυσκολία στη διατήρηση της ψυχρής αλυσίδας) είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους 1 στα 5 παιδιά και πολλοί ενήλικες σε όλο τον κόσμο δεν εμβολιάζονται έναντι πολύ επικίνδυνων ασθενειών.

Η πνευμονία, για παράδειγμα, παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, αλλά μπορεί εύκολα να προληφθεί με το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου. Για χρόνια, το εμβόλιο αυτό ήταν απρόσιτο για εκατομμύρια παιδιά που το είχαν ανάγκη, λόγω της πολύ υψηλής τιμής του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τιμή καταλόγου για το εμβόλιο έφτανε τα 540 δολάρια ανά παιδί.

Στη Γαλλία, μια άλλη χώρα υψηλού εισοδήματος, τα 189 δολάρια για το ίδιο εμβόλιο.

Η τιμή στα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι περίπου 150 ευρώ (168 δολάρια) ανά παιδί.

Το 2016 η Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα, η οποία έχει σαν στόχο να καταπολεμήσει τα εμπόδια αυτά, συμπεριλαμβανομένων και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κατάφερε να εξασφαλίσει από τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο τη μείωση της τιμής του στα 9 δολάρια (για τις τρεις δόσεις) ανά παιδί για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το 2019 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Ελλάδα o «Ανθρωπιστικός Μηχανισμός», το πρόγραμμα δηλαδή που προσφέρει το εμβόλιο σε αυτή την ειδική μειωμένη τιμή, με αποτέλεσμα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να εμβολιάσουν παιδιά προσφύγων και να τα προστατεύσουν από την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.