Βίντεο: Έκανε τον «τέλειο φόνο» και μπορεί να αποφυλακιστεί

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όταν ο Graham Dwyer καταδικάστηκε για δολοφονία το 2015, ήταν θρίαμβος για το αστυνομικό και δικαστικό σύστημα της Ιρλανδίας.

Ο αρχιτέκτονας είχε διαπράξει αυτό που οι εισαγγελείς ονόμασαν «σχεδόν τον τέλειο φόνο», αλλά συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χάρη σε μια σχολαστική έρευνα.

Ωστόσο σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, ο Γκράχαμ Ντουάιερ ισχυρίζεται πως η πρόσβαση στα δεδομένα του κινητού του τηλεφώνου και η κατοχή τους, παραβαίνουν την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, επιδιώκοντας την απελευθέρωσή του.

Ένας εξωτερικά αξιοσέβαστος και επιτυχημένος επαγγελματίας, ο Dwyer είχε σκοτώσει την Elaine O’Hara τον Αύγουστο του 2012 μετά από σαδομαζοχιστικές φαντασιώσεις που περιελάμβαναν μαχαιρώματα κατά τη διάρκεια του σεξ.

Έκρυψε το σώμα της σε δασικές εκτάσεις στα βουνά του Δουβλίνου και πέταξε σε μια λίμνη τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να προδώσουν το έγκλημα αλλά και την επαφή τους, όπως τηλέφωνα, κλειδιά, μία κάρτα καταστήματος, ερωτικά παιχνίδια και αξεσουάρ δεσίματος.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2013, ένας άνδρας που έβγαλε βόλτα τον σκύλο του ανακάλυψε τυχαία, ανθρώπινα κόκκαλα, δηλαδή τον σκελετό της.

Παράλληλα οι ψαράδες εντόπισαν τα αντικείμενα που ο Ντουάιερ επιχείρησε να ξεφορτωθεί στον βυθό της. Αυτό έγινε επειδή είχε προηγηθεί ένα καλοκαίρι ξηρασίας με αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη της λίμνης.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα δύο τηλέφωνα στην λάσπη, και γρήγορα οδηγήθηκαν στον Ντουάιερ.

Οι Αρχές παρά το γεγονός πως δεν είχαν φυσικά αποδεικτικά κατάφεραν να βρουν τα στοιχεία που ήθελαν ώστε να τον καταδικάσουν, από τα μηνύματα και τα δεδομένα των τηλεφώνων για τις κινήσεις του.

Έτσι τώρα ο Ντουάιερ, άσκησε έφεση ισχυριζόμενος ότι η κατοχή και η πρόσβαση στα δεδομένα του τηλεφώνου αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ιρλανδίας παρέπεμψε την έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί τις ερχόμενες εβδομάδες υπέρ του Dwyer.

Η υπόθεση σίγουρα θα προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις ιρλανδικές Αρχές.

Αν και μία θετική για τον Ντουάιερ απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα σημάνει την αυτόματη απελευθέρωση του, αλλά αναμένεται να παίξει ρόλο στην έφεση που έχει υποβάλει στην ιρλανδική Δικαιοσύνη.

Ο λόγος είναι πως θα πρέπει το δικαστήριο να αποφασίσει εάν τα αποδεικτικά στοιχεία, εκτός από τα δεδομένα του τηλεφώνου, στοιχειοθετούν την καταδίκη του.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.