Στριμώχτηκαν επιχειρήσεις και φορολογούμενοι – Δεν κατάφεραν να πληρώσουν οφειλές 800 εκατ. ευρώ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παρά την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις τα χρέη στην εφορία αυξάνονται και ήδη στο διάστημα Ιανουαρίου Νοεμβρίου έχουν φθάσει στα 5,78 δισ. ευρώ. Μάλιστα μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 847εκατ. ευρώ εξέλιξη που δείχνει ότι η αγορά αντιμετωπίζει τρομακτικά προβλήματα και δύσκολα θα τα ξεπεράσει εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσε σε νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις.

Το τελευταίο δίμηνο θυμίζει εποχές μνημονίου με τις επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και τα χρέη στην εφορία να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά της ΑΑΔΕ για το μήνα Νοέμβριο τα χρέη προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά 847 εκατ. ευρώ. Στο 11μηνο του έτους οι οφειλές ανέρχονται στα 5,786 δισ. ευρώ έναντι 4,939 δισ. ευρώ που ήταν στο 10μηνο του έτους.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ο αριθμός των φορολογούμενων με χρέη στην εφορία. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα οι οφειλέτες αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 411.000 φθάνοντας τον Νοέμβριο τα 4,278 εκατομμύρια από 3,8 εκατομμύρια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο το οποίο αναζητεί λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συζητείται θέμα νέας ρύθμισης 120 δόσεων προκειμένου να μην σταματήσουν οι πληρωμές το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εφόσον τα προβλήματα διογκωθούν.

Από την ανάλυση των στοιχειων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι οι συσσωρευμένες οφειλές των προηγούμενων ετών έχουν ξεπεράσει τα 107,58 δισ. ευρώ και ακόμα και μετά την αφαίρεση 24 δισ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί ως “ανεπίδεκτα είσπραξης” το ποςό που οφείλουν τα 4,27 εκατομμύρια επιχειρήσεων και φορολογούμενων ανέρχεται στα 83,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 107,58 δισ. ευρώ.

2. Χρέη στο Δημόσιο έχουν 4,27 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με τους οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να φθάνουν στο 1,79 εκατ.

3. Σε 1,27 εκατ. οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.