Ψύχραιμη κριτική

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο συγκοινωνιολόγος Δημήτρης Σαρδαλιάνος, που διετέλεσε σύμβουλος του Δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά, ανήρτησε στο fb ένα ψύχραιμο σχόλιο (ασχέτως εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του) για το σημερινό δημοτικό συμβούλιο της πόλης και τη στάση της αντιπολίτευσης, με αφορμή την κόντρα για το θέμα του φράγματος Πείρου – Παραπείρου:

Μετά από πολύ καιρό παρακολούθησα το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας που συνεδρίασε με την αντιπολίτευση κατηγορώντας τον Πελετίδη ότι δεν μπορεί να μην ακολουθεί την απόφαση της πλειοψηφίας για το φράγμα Πείρου Παραπείρου.
Πριν πάω στο θέμα του συμβουλίου λέω καθαρά ότι διαφωνώ πλήρως με την θέση του Πελετίδη για το φράγμα. Την θεωρώ λάθος, και παρόλο που γνωρίζει (και το γνωρίζει) ότι με την θέση που έχει τελικά οδηγείται η διαχείριση του φράγματος σε ιδιωτικά χέρια με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να υπάρχει μεγαλύτερο κόστος για τον Πατρινό πολίτη (και το χειρότερο να μην υπάρχει έλεγχος) ακολουθεί την στείρα ιδεοληπτική κατά την γνώμη μου στάση που είναι και πάγια τακτική του ΚΚΕ. Θα κατηγορεί μετά την Κυβέρνηση. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.
Όμως στο άλλο θέμα που είναι ουσιαστικό για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου έχει δίκιο και δείχνει την αδυναμία του υφιστάμενου νόμου αλλά και της αντιπολίτευσης.
Όπως πολύ σωστά τοποθετήθηκε αν θέλουμε να μιλάμε για απλή αναλογική στο Δημοτικό Συμβούλιο τότε ο Δήμαρχος δεν θα εκλεγόταν απευθείας με ψηφοφορία από τους πολίτες αλλά από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για αναλογική εκπροσώπηση και αναγκαστική σύνθεση θέσεων επί των θεμάτων. Ο εκλογικός νόμος, ναι μεν μοιράζει αναλογικότερα τις έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως με την Δεύτερη Κυριακή ουσιαστικά εξουσιοδοτεί την παράταξη του Δημάρχου να υλοποιήσει την πολιτική του. (το είχα αναφέρει και σε άρθρο-κριτική τότε που είχε ψηφιστεί ο νόμος και είχα κατηγορηθεί από πολλούς φίλους «αριστερούς» ότι είμαι ενάντια στην απλή αναλογική). Απλώς βιαστικά και ανούσια νομοθετήματα του Σκουρλέτη.
Επίσης είχε δίκιο ότι σε όλη την πορεία της στο Δημοτικό Συμβούλιο η λαϊκή συσπείρωση τοποθετείτο πολιτικά αλλά αναγνώριζε το δικαίωμα στην πλειοψηφούσα παράταξη να υλοποιήσει την πολιτική της. Άσχετα αν την κατηγορούσε γι’ αυτήν. Μην ξεχνάμε ότι την περίοδο Δημαρά όπου ο Δήμαρχος δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία ο Πελετίδης τοποθετείτο πολιτικά απέναντι του αλλά μπροστά στην αδιάλλακτη στάση της μειοψηφίας αποχωρούσε από την ψηφοφορία έτσι ώστε η τότε Δημοτική αρχή να έχει την σχετική πλειοψηφία και να υλοποιεί την θέση της. Εντάξει είχαμε και περιπτώσεις με καφριλίκια που όλοι θυμόμαστε αλλά σε γενικές γραμμές έτσι λειτουργούσε το θέμα.
Θα μου πείτε γιατί τα γράφω. Ξαφνικά υποστηρίζω Πελετίδη? Προφανώς όχι. Το έχω γράψει πολλές φορές. Όσο η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρθρώσει ένα σοβαρό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο ώστε να πείσει του πολίτες και παίζει το πολιτικάντικο παιχνίδι θα χάνει. Σε αυτό ο Πελετίδης έχει το πάνω χέρι. Μα καλά δεν το βλέπουν? Όχι θα μου πείτε.
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.