Για τον Αντετοκούμπο και τον Τσιτσιπά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αξίζει να διαβαστεί:

Οι Γιάννης Αντετοκούμπο και Στέφανος Τσιτσιπάς είναι οι καλύτεροι Έλληνες αθλητές παγκοσμίως. Στο οικουμενικό top 5 κι οι δύο τους. Ο ένας, Έλληνας που απέκτησε την ιθαγένεια ως άπατρις για να πάει στο ΝΒΑ. O άλλος, Έλληνας εξ αίματος από πατέρα. Ο ένας έρχεται στην Ελλάδα και τιμάει τη γειτονιά που έμαθε μπάσκετ με ταπεινοφροσύνη κι επίγνωση κι ο άλλος πάει στο “ελεύθερο Ντουμπάι” για διασκέδαση όταν οι υπόλοιποι συμπολίτες του ζορίζονται στο λοκντάουν ενώ έχει ήδη φορολογικά αποσυρθεί από την Ελλάδα. 
Τι ωραίο μάθημα! Σαν παραμύθι – έστω αμερικάνικο. Κυρίως για τους Έλληνες φυλετιστές που επιμένουν ότι ο ένας είναι πιο Έλληνας από τον άλλον. Ο Αντετοκούμπο είναι Έλληνας, είναι Νιγηριανός, είναι – ή μάλλον γίνεται – Αμερικάνος αλλά είναι ουσιωδώς (συν)πολίτης. Με την έννοια που χιλιάδες εξ αίματος Έλληνες (κι όχι μόνο Έλληνες) δεν είναι.
Αυτός είναι ελπίδα για το 2021. Καλή χρονιά!
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.