Έμειναν για δύο μήνες στη Γροιλανδία μέσα σε πτυσσόμενη σεληνιακή κάψουλα (βίντεο)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τις δοκιμές στο ακραίο περιβάλλον της Γροιλανδίας ολοκλήρωσαν μετά από δύο μήνες δύο διαστημικοί αρχιτέκτονες της SAGA.

Ο Sebastian Aristotelis και ο Karl-Johan Sørensen σχεδίασαν ένα σεληνιακό καταφύγιο, μια πτυσσόμενη κάψουλα ουσιαστικά, που βασίζεται στις αρχές της ιαπωνικής τέχνης οριγκάμι και της «βιο-μίμησης» και δοκίμασαν τις βασικές αρχές λειτουργίας της κιβωτού, στο ακραίο και αφιλόξενο περιβάλλον της Γροιλανδίας.

Οι δύο Δανοί στρατοπέδευσαν στο καταφύγιο ”Lunark”, όπως λέγεται, στους -16 βαθμούς Κελσίου, στον βορρά του νησιού, χωρίς πρόσβαση σε smartphone ή διαδίκτυο.

Το ”Lunark” είναι ένας φουτουριστικός βιότοπος, που αναδιπλώνεται σε εύχρηστο μέγεθος για εύκολη μεταφορά πριν επεκταθεί στην τελική του θέση. Έχει σχεδιαστεί για να καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο σε ρουκέτες με προορισμό τη Σελήνη.

Για δύο ολόκληρους μήνες έζησαν απομονωμένοι, με το «βλέμμα» στραμμένο στη μελλοντική επιστροφή και εγκατάσταση των ανθρώπων στο φεγγάρι. Το καταφύγιό τους άντεξε τους θυελλώδεις ανέμους και τους προστάτευσε από τις πολικές θερμοκρασίες, αλλά και τις πεινασμένες πολικές αρκούδες.

Ειδικά πάνελ φωτός εξασφάλισαν έναν τεχνητό ουρανό στο εσωτερικό της κάψουλας με εναλλαγές φωτός που ακολουθούσαν τους βιολογικούς ρυθμούς τους. Οι δύο αρχιτέκτονες, εκτός από παρατηρήσεις για την ευστάθεια και την λειτουργικότητα του πρωτοτύπου, συνέλεξαν στοιχεία και για την ψυχολογική τους διάθεση, τον αντίκτυπο της απομόνωσης και τη διαχείριση κρίσεων κάτω από ακραίες συνθήκες.

Η βασική αρχή πίσω από τη ”Lunark” είναι η ανάπτυξή της σε όγκο 750% μεγαλύτερο από αυτόν που απαιτείται για να μεταφερθεί στο σημείο εγκατάστασής της! Ήταν εύκολο να ξεδιπλωθεί από δύο άτομα, χωρίς μηχανική υποστήριξη και αρκετά ανθεκτική απέναντι στις ακραίες συνθήκες. «Δούλεψε καλύτερα από κάθε προσδοκία», λέει ο Sebastian Aristotelis.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.