Εφηβική Ιστορία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Γιάννης Λάμπρου (δημοτική παράταξη Ώρα Πατρών), μετέφερε μια ωραία -και χρήσιμη νοηματικά- ιστορία των μαθητικών χρόνων του:

Το μάθημα Ιστορία ποτέ δεν το συμπάθησα. Όλη αυτή η μάταια υπόθεση της απομνημόνευσης ανθρώπων και μαχών μου φαινόταν απίστευτα ανούσια και χάσιμο χρόνου. Άσε δε, που ο,τιδήποτε ήθελα το έβρισκα στις ογκώδεις εγκυκλοπαίδειες της εποχής. Έπρεπε να γνωρίσω την πραγματική Ιστορία με καθηγήτρια την αξέχαστη Μαργέλη Βιτάλη για να καταλάβω ότι οι χρονολογίες και τα πρόσωπα έχουν τεράστια σημασία μόνο εάν συνδυαστούν με την ευρύτερη κίνηση των κοινωνιών. Πάρα πολλοί γνωστοί και φίλοι χρωστάμε πολλά σε αυτή τη μορφή της Αριστεράς και του Ανθρωπισμού, όχι μόνο ως καθηγήτρια αλλά για τα μαθήματα ζωής που χάριζε απλόχερα και την ευχαριστούμε.
Τέλος πάντων, παραμονές Πανελληνίων και η άρνησή μου να διαβάσω Ιστορία, εξεταζόμενο μάθημα, είναι αδιασάλευτη. Η μάνα μου σε κατάσταση απελπισίας, έχει ξεκάθαρη την απογοήτευση στα μάτια της αλλά δεν χάνει το κουράγιο της.
“Διάβασες Ιστορία;” με ρώτησε χωρίς να περιμένει είναι αλήθεια ειλικρινή απάντηση που δύσκολα άλλωστε έβγαινε από τα χείλη μου. Συγκαταβατικά απάντησα «ναι» για να αποφύγω τη μουρμούρα. Παίρνει τότε το βιβλίο της Ιστορίας, το κρατάει ανάποδα και αφήνει να πέσει στο πάτωμα ένα χιλιάρικο που είχε βάλει στην πρώτη σελίδα. “Αν το είχες ανοίξει θα το είχες πάρει” μου λέει.
Έκτοτε, κατάλαβα ότι η αξία της Ιστορίας βρίσκεται βαθιά στα βιβλία και ότι η μάνα έχει χρηματοδοτήσει με χίλιους τρόπους την Ιστορία σου.
Γιώργος Ρώρος, Μαρία Σταθοπούλου και 59 ακόμη
6 σχόλια
Μου αρέσει!

Σχόλιο
Κοινοποίηση
Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.