Τη Δευτέρα η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων – Οι επιφυλάξεις των ειδικών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών θα κινηθεί η τελική απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, η οποία αναμένεται εκτός απροόπτου, με βάση και τα όσα είχε αναφέρει προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Όπως είχε επισημάνει ο κ. Πέτσας ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Ωστόσο, η όποια κυβερνητική απόφαση θα περάσει από το «κόσκινο» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ ήδη δεν λείπουν οι αντιδράσεις ότι ένα άνοιγμα των σχολείων θα οδηγούσε σε μια νέα αύξηση της κινητικότητας και, κατά συνέπεια, σε μια νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ είχε επισημάνει την Τετάρτη ότι αν και υπάρχει πτωτική τάση στα κρούσματα, ωστόσο επιμένει ακόμα πίεση στο σύστημα.

«Επομένως, αν στις 7 Ιανουαρίου πάμε να ξεκινήσουμε δεν θα έχουμε εικόνα αποτυπωμένη πλήρως του τι έγινε κατά την περίοδο των εορτών», όπως εξήγησε ο καθηγητής για το άνοιγμα των σχολείων.

Σχετικά με το αν το άνοιγμα των σχολείων θα αφορά όλες τις βαθμίδες, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη πως ό,τι ισχύσει για την παιδεία θα πρέπει να ισχύσει οριζόντια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο.

«Υπάρχουν περιοχές που είναι επιβαρυμένες, και εδώ τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα Για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού οι Βρετανοί λένε ότι μεταδόθηκε μέσα στα σχολεία, δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες για το ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού στα σχολεία.

Εισήγηση για τεστ κορωνοϊού στα σχολεία

Από την άλλη πλευρά φαίνεται πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται να γίνονται τεστ κορωνοΐου στα σχολεία -σε εκπαιδευτικούς και μαθητές- όταν ανοίξουν μετά τις γιορτές, εισηγείται η επιτροπή λοιμωξιολόγων, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα γίνει στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσακρής διευκρίνισε ότι όλα θα εξεταστούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου που θα υπάρχουν και επιδημιολογικά στοιχεία από τις ήμερες των εορτών.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.