Θεοδωρίδου: «Είχα την τύχη να εμβολιαστώ»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι αυτός της παραπληροφόρησης»
Η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την δική της ενημέρωση μίλησε για τους πρώτους εμβολιασμούς στη χώρα τονίζοντας πως είχε την τύχη να εμβολιαστεί. Αναφέρθηκε στις αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό τονίζοντας ότι είναι πολύ σπάνιες. Οσο για τις μεταλλάξεις «θα υπάρχουν, αλλά το εμβόλιο παραμένει και αποτελεσματικό και ασφαλές» υπογράμμισε.

Η κα Θεοδωρίδου «άστραψε και βρόντηξε» για την παραπληροφόρηση. Οπως είπε «υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος για τον οποίο μάλιστα δεν υπάρχει και εμβόλιο. Αυτός είναι ο ιός της παραπληροφόρησης. Αφορά πληροφορίες που δεν περνούν μέσα από τον δρόμο της επιστημονικής γνώσης. Υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε στις όποιες – φαιδρές στις περισσότερες περιπτώσεις – απόψεις, την επιστημονική γνώση. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς και είμαστε εδώ για αυτό», ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Τι ισχύει για τις αλλεργίες και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ τόνισε στη συνέχεια: «Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τρεις περιπτώσεις σε 1 εκατ. δόσεις. Αλλεργίες συνηθισμένες -όπως σε τρόφιμα, φάρμακα, αεροαλλεργιογόνα, τοξικές ουσίες- δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Υπάρχει μια μονάδα σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο για αντιμετώπιση ηπίας αλλά και πιο σοβαρής αλλεργιακού επεισοδίου»

Τα κριτήρια για την προτεραιοποίση των «ομάδων» που εμβολιάζονται
«Βαθμιαία», όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών « θα εμβολιαστούν μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες, ωστόσο ακόμα χρειαζόμαστε προτεραιοποίηση των ομάδων που εμβολιάζονται».

Τα κριτήρια για την προτεραιοποίηση είναι:

Οσοι έχουν αυξημένος κίνδυνος να νοσήσουν. Εχει διαπιστωθεί τους μήνες της πανδημίας αυτούς ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Τις πρώτες εβδομάδες έχουν προτεραιότητα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Οσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό. Ο λόγος για τους υγειονομικούς. «Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή από τους υγειονομικούς», είπε η κ.Θεοδωρίδου. Εκείνοι αποτελούν το παράδειγμα για τους υπόλοιπους. «Είμαστε χαρούμενοι γιατί φαίνεται πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς», πρόσθεσε.
Ακολουθούν οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι που ζουν σε ειδικές δομές και οι χρόνιοι πάσχοντες.
«Στην προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών. καθώς δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες για κανένα από τα εμβόλια».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.