Τραμπ: Ασκεί βέτο στο νομοσχέδιο με τις κυρώσεις στην Τουρκία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Βέτο θα ασκήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στο νέο αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ που περιλάμβανε κυρώσεις στην Τουρκία καθώς θεωρεί πως βγαίνει κερδισμένη η Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2021 στο οποίο βρίσκονται και οι κυρώσεις προς την Τουρκία για τους S-400.

Μάλιστα έκανε την ανάρτηση με… κεφαλαία γράμματα και θαυμαστικά παντού θέλοντας να δώσει έντονο τόνο. «Ο μεγαλύτερος νικητής από το νέο αμυντικό μας νομοσχέδιο είναι η Κίνα. Θα ασκήσω βέτο», έγραψε.

Το αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ και οι κυρώσεις για την Τουρκία
Με 84 ψήφους υπέρ και μόλις 13 κατά πέρασε προ ολίγων ημερών από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) που προβλέπει την επιβολή άμεσων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, όπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί ένα ανοιχτό μέτωπο.

Πως παρακάμπτεται το βέτο του Τραμπ
Εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να επιμένει σε αυτή τη στάση, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποία θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.