Περί συστήματος διανομής προϊόντων στην καραντίνα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο γνωστός συγκοινωνιολόγος, γεωπληροφορικός Δημήτρης Σαρδελιάνος, παρέθεσε χρήσιμα στοιχεία για το πώς κινούνται τα προϊόντα εν μέσω καραντίνας:

Λόγω των βίτσιων μου, αγοράζω χρόνια τώρα μόνο on-line από διάφορα σημεία στον κόσμο (κυρίως από την Κίνα). Με την καραντίνα ακόμα περισσότερο. Τώρα που έχει καταρρεύσει το σύστημα έχω στοιχεία αξιολόγησης για το σύστημα διανομής. Παραθέτω αυτά που αφορούν τον τελευταίο Μήνα.

Από Σουηδία: 7 Ημέρες ACS

Aπό Αυστρία: 7 Ημέρες UPS

Από Τσεχία: 10 Ημέρες ΑCS

Από Κίνα: 12 ημέρες ΑCS

Aπό Κίνα: 10 ημέρες Speedex

Από Θεσσαλονίκη: μέχρι τώρα 15 ημέρες ELTA Courier (ακόμα περιμένω. Σήμερα είδα ότι ήρθε Πάτρα και μάλιστα ότι η παραλαβή θα γίνει από το κατάστημα κατόπιν αίτησής μου. Ούτε μήνυμα δεν μου ήρθε)

Από Σλοβενία: μέχρι τώρα 10 ημέρες ΕΛΤΑ (Αγνωστο το που είναι)

Από Αθήνα προς Χαλκίδα: 10 ημέρες Γενική Ταχυδρομική. (καλά κρασιά)

Οπως φαίνεται από το εξωτερικό προς Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι ιδιαιτέρως κακά. Δεν έχω άλλα στοιχεία για εντός Ελλάδος αποστολές διανομές αλλά φαντάζομαι για όλες τις ετιαρείες θα είναι άστα να πάνε.

Το Logistics είναι πολύ σοβαρό κομμάτι και ιδιαιτέρως δύσκολο. Επίσης δύσκολο είναι και το κομμάτι της διανομής. Ένα από τα πιο διάσημα προβλήματα που υπάρχουν στην θεωρία γραφημάτων που είναι βασική παιδεία στην ειδικότητα μου, δηλαδή GIS και Συγκοινωνιακά είναι το Travelling Salesman Problem (TSP) δηλαδή το πρόβλημα του Ταχυδρόμου.

Αν του ρίξετε μια ματιά, μετά αναλογιστείτε τι προτάσεις έχουμε ακούσει στο πολιτικό επίπεδο από διάφορες τηλεπερσόνες (πολιτικούς, δημοσιογράφους, άγνωστους σχολιαστές) για τα αίτια κατάρρευσης του συστήματος και τις προτάσεις βελτίωσης του.

Τέλος με εντυπωσίασε το γεγονός ότι οι Κινέζοι με του που είδαν τι γίνεται, άλλαξαν αυτομάτως το κανάλι (χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά ΕΛΤΑ) έτσι ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν σταθερούς τους χρόνους διανομής που λένε δηλ. μέχρι 15 ημέρες. Εχουν τεράστια εμπειρία στο Logistics. Ισως από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά. Για να μου φύγουν οι τσαντίλες γιατί ακόμα περιμένω εκείνες τις βίδες από την Θες/νικη και για να περάσει η ώρα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.