Υπουργείο Υγείας: Εμμένει ο κορωνοϊός σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μολύνσεων είναι 1.750 ανά ημέρα. Όπως είπε, την τρίτη αυτή η εβδομάδα η μείωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Ωστόσο, σε περιοχές όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία παραμένει η υψηλή διάδοση του κορωνοϊού.

Σε όλη την Ελλάδα, υπολογίζεται πως υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού. Η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης σε μια μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, η οποία υπολογίζεται στα 49 χρόνια. Φαίνεται πως η σταδιακή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

2.600 κρούσματα κορωνοϊού, ηλικίας άνω των 65 ετών
Είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές Νοεμβρίου η διάμεση ηλικία ήταν τα 32 χρόνια. Αυτό, σημαίνει πως οι νέες μολύνσεις αφορούν μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς που έχουν και υψηλότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε ΜΕΘ και κίνδυνος να διασωληνωθούν. Επιπλέον, φαίνεται πως την τελευταία εβδομάδα, διαπιστώθηκαν 2.600 κρούσματα άνω των 65 την τελευταία εβδομάδα.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στο Σύστημα Υγείας, η λοιμωξιολόγος παρατήρησε σταδιακή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σήμερα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς, με περίπου 360 εισαγωγές την ημέρα. Ωστόσο, οι ασθενείς σε ΜΕΘ παραμένουν αρκετοί. Έτσι, σήμερα παρατηρείται 84% πληρότητα κλινών στις ΜΕΘ, με το ποσοστό να είναι 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη.

Δεν σπάει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού
Δεν σπάει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού, σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, καθώς η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όπως στο πρώτο λοκντάουν.

Η παιδίατρος έκανε λόγο για ένα «συνεχές πινγκ πονγκ μεταξύ εργασιακών χώρων και οικογενειακού περιβάλλοντος». Κάθε φορά που μια περιφέρεια μοιάζει να «ηρεμεί», ένα cluster προκύπτει σε κάποιον εργασιακό χώρο και από εκεί μεταδίδεται και στα σπίτια. «Δυστυχώς ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η μάχη με τον κορωνοϊός είναι μαραθώνιος
Ο Δεκέμβριος θα είναι φέτος αρκετά διαφορετικός, αλλά και πολύ πιο δύσκολος, πρόσθεσε η λοιμωξιολόγος. «Θα θέλαμε να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας γύρω από ένα τραπέζι. Ας σχεδιάσουμε όμως διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα» είπε.

Παρομοιάζοντας την προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού με έναν αγώνα μαραθωνίου, η κα. Παπαευαγγέλου είπε: «Έχουμε ακόμη πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πολλές ανηφόρες. Είναι πιο εύκολο όταν κάνεις τον αγώνα με άλλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα».

Χρειάζεται χρόνος μετά τον εμβολιασμό για να είμαστε ασφαλείς
Τέλος, σε ό, τι αφορά στο εμβόλιο, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως χρειάζονται αρκετούς μήνες προκειμένου αυτό να λειτουργήσει. «Επτά μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, έναν με ενάμιση μήνα μετά τον πρώτο εμβολιασμό» θα μπορεί κανείς να είναι ασφαλής απέναντι στην ασθένεια του Covid.

Η επιτροπή για τον κορωνοϊό συζήτησε τον τρόπο χορήγησης των εμβολίων τις τελευταίες ημέρες. Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως τα βασικά κριτήρια της επιλογής είναι ο βαθμός έκθεσης στην λοίμωξη και εκείνος που υποδηλώνει σοβαρή νόσο.

Έτσι, προτεραιότητα θα δοθεί στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ηλικιωμένοι σε γηροκομεία και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. «Όταν έχουμε τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί από τον EMA και θα έχουν αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια όλα τα δεδομένα» είπε η λοιμωξιολόγος.

Μαγιορκίνης: «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά»
Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.