Κορωνοϊός: Ως τον Μάρτιο 1.265.550 δόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ελλάδα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O Μάριος Θεμιστοκλέους, υπεύθυνος για την επιχείρηση «Ελευθερία», ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, αλλά και το πότε θα φτάσουν οι δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech στη χώρα μας. Ανέφερε πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Ενώ, όπως είπε ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως το προσεχές διάστημα αναμένονται εγκρίσεις και για τα εμβόλια άλλων εταιρειών για τον κορωνοϊό.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε παρελθούσες επιδημίες όπως της ευλογιάς, της πολυομυλίτιδας, της διφθερίτιδας που όπως είπε αποτελούν πλέον παρελθόν χάρη στα εμβόλια. Κάθε χρόνο σώζονται 2 ως 3 εκατομμύρια ζωές χάρη σε αυτά. «Πραγματικά τα εμβόλια σώζουν ζωές» είπε.
«Το 2020 ξεκίνησε με μια απρόβλεπτη αναπάντεχη απειλή για την ανθρωπότητα, όμως στο τέλος περιμένει η ελπίδα και η ελπίδα είναι το εμβόλιο. Σε ταχύτατο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τον χρόνο που απαιτείτο, επετεύχθη η παρασκευή νέων εμβολίων» συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου. «Ο λόγος οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και φυσικά στην πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση» συνέχισε.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Pfizer
Όπως είπε, μόλις πριν 1 μήνα δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των μελετών για εμβόλια που σταδιακά θα έρθουν και στη χώρα μας. Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς οργανώσεις, όπως ο FDA ή ο EMA, που δίνουν έγκριση.

Μιλώντας για το πρώτο εμβόλιο που αναμένεται να πάρει έγκριση σήμερα από την ΕΕ, εκείνο της Pfizer, η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην τεχνολογία mRNA, που χρησιμοποιεί η Pfizer. Όπως είπε, «δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου.

Το εμβόλιο δείχνει ότι έχει μεγάλη ασφάλεια, ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρουσιάζονται στα συνήθη εμβόλια, δημιουργεί υ ψηλό επίπεδο αντισωμάτων ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%».

Ισότιμη προμήθεια εμβολίων ανά την Ευρώπη
«Η ΕΕ ανέλαβε να συντονίσει την προμήθεια των εμβολίων στις χώρες μέλη με βάση την ισοτιμία. Τα εμβόλια που θα διατίθετο σε κάθε χώρα δεν θα ήταν ικανά να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού» σημείωσε η ειδικός που έκανε λόγο για ανάγκη προτεραιοποίησης χορήγησης του εμβολίου στον πληθυσμό από κράτος σε κράτος. Όπως είπε, στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό.

Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί στην Ελλάδα είναι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρονίων πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα, σημείωσε η καθηγήτρια.

Προτεραιότητα σε ηλικιωμένους άνω των 85
Η επόμενη ομάδα ανθρώπων που προβλέπεται να εμβολιαστούν είναι «οι αγαπημένοι μας ηλικίας άνω των 85 ετών. Όσο περισσότερα τα εμβόλια, τόσο οι διαβαθμίσεις και οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς μπορούν να τροποποιούνται».

Κλείνοντας, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως ακόμη κι όταν εμβολιαστούμε, το πρόβλημα δεν τελειώνει. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις, να τηρούμε την υγιεινή των χεριών μας. «Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι. Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, οφείλουμε να δείξουμε υπομονή και χαρά που μας δόθηκε» είπε.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.