Μαγιορκίνης για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού: «Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός μας»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Χαρδαλιάς: Γιορτές χωρίς κάλαντα με απαγόρευση κυκλοφορίας
Σαφές μήνυμα ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά θα είναι πιο αυστηρά έστειλε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που ισχύουν και για τις ημέρες των εορτών.

«Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, δεν θα μαζευτούμε μεγάλες παρέες», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρας μας, επισημαίνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως και το Πάσχα, καθώς προτεραιότητα έχει η προάσπιση της ανθρώπινης υγείας. Ο υφ. Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ότι σε κάθε σπίτι επιτρέπονται δύο οικογένειες μέχρι 9 άτομα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ χωρίς καμία εξαίρεση τις ημέρες των εορτών, δηλαδή οι πολίτες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί.

Οπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η «μοναδική εξαίρεση» εκείνες τις ημέρες θα είναι οι έλεγχοι των αρχών, οι οποίοι θα συνεχιστούν αμείωτοι και ιδιαίτερα τις ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι τα παιδιά, φέτος, δεν θα πουν τα κάλαντα ως είθισται αυτές τις ημέρες.

Οσον αφορά το άνοιγμα των εκκλησιών, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι θα λειτουργούν μόνο τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Σε κάθε εκκλησία επιτρέπεται ένας πιστός ανά 15 τμ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.

Μαγιορκίνης: «Αργή και δύσκολη η συρρίκνωση της πανδημίας»
Στην σημερινή ενημέρωση, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης αφού ανέφερε κάποια διεθνή στοιχεία για την πανδημία, παρέθεσε τα ελληνικά δεδομένα: «Στην Ελλάδα, παρατηρείται μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Υποχωρούν τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ, όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Μαγιορκίνης: «Το φορτίο στην Θεσσαλονίκη τριπλάσιο από την Αττική»
Στην Αττική διακρίνεται 15% πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στην Θεσσαλονίκη μέχρι και 28% μείωση από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Θεσσαλονίκη το φορτίο είναι τρεις φορές υψηλότερο από την Αττική. Αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή, το βάρος είναι ξανά στις μεγαλύτερες ηλικίες (40-65 και 65+).

Η πανδημία μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα, όμως η συρρίκνωση της είναι αργή και δύσκολη. Είναι πολύ σημαντικό στις γιορτές να αποφύγουμε τις συναντήσεις σε μικρούς χώρους με χορούς και τραγούδια. Καλό θα ήταν να διατηρήσουμε κοινωνική φούσκα σε όλες τις γιορτές. Να μην συμμετάσχουν σε αυτές σίγουρα ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες».

Μαγιορκίνης για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού: «Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός μας»
Αναφορικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που παρατηρήθηκε στην Βρετανία ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού. Η βασική υπόθεση είναι ότι έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα. Δεν έχει επαληθευτεί. Το στέλεχος περιγράφηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο και υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορούσε εδώ και μήνες. Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός μας για τους επόμενους μήνες και τον εμβολιασμό ακόμα και αν επιβεβαιωθούν αυτές οι ενδείξεις».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.