Λίνα Μενδώνη: Το ΤΑΠΠ ανασυγκροτείται και μεταμορφώνεται

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mε διαβεβαιώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη ότι θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές, ολοκληρώθηκε σε Α΄ ανάγνωση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του ν/σ για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό.

Η υπουργός Πολιτισμού απέρριψε τις επικρίσεις και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για σκόπιμες ασάφειες και μελανά σημεία του νομοσχεδίου, αντιτείνοντας ότι αυτό που κάνει το υπουργείο είναι να εκσυγχρονίσει ένα εντελώς απηρχαιωμένο, δυσλειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της σημαντικότατης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Στο επίκεντρο των έντονων επικρίσεων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε το άρθρο 59 του νομοσχεδίου για την δυνατότητα εξαγωγής συλλογών αρχαίων στο εξωτερικό, προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσουν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια. «Θα τεθεί σε ψηφοφορία το άρθρο 59 για να διαπιστωθεί ποιος βουλευτής, ονομαστικά, θα συναινέσει να δίνονται τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για 50 συν 50 χρόνια», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και Σία Αναγνωστοπούλου.

«Κατισχύουν όλες οι διατάξεις του ισχύοντος αρχαιολογικού νόμου. Τίποτα δεν καταργείται. Το κεντρικό συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει και ο νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως και αυστηρά», διαβεβαίωσε η υπουργός Πολιτισμού κάνοντας λόγο για αντιπολιτευτικές μικροκομματικές κορώνες που ακούγονται. «Ακούσαμε αντιπολιτευτικές κορώνες για δήθεν ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οι οποίες λέγονται μόνο για εσωτερική εκμετάλλευση. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως κομβικό σημείο στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της χώρας. Η Ελλάδα οφείλει να είναι μπροστά», υπογράμμισε η κα Μενδώνη. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το ΤΑΠΠ ανασυγκροτείται και μετατρέπεται επιτέλους σε έναν σύγχρονο οργανισμό παραμένοντας όμως ΝΠΔΔ και υποστηρίζοντας το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.