Ξάνθη: Boύλιαξε ο κάμπος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Βιβλική καταστροφή στην Ξάνθη μετά από την προχθεσινή κακοκαιρία. Ολόκληρες εκτάσεις με σιτηρά, κριθάρια και δενδρώδεις καλλιέργειες πλημμύρισαν, ενώ η στάθμη της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας ανέβηκε επικίνδυνα.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αβδήρων, κ. Αθανάσιος Κριτσίνης, μιλώντας στο GRTimes.gr αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος αν ανέβει κι άλλο η στάθμη του νερού της λιμνοθάλασσας, να χαθούν 200 τόνοι ψάρια.

Βασικό αίτιο των καταστροφών, σύμφωνα με τον κ. Κριτσίνη, είναι ότι τα κανάλια μεταφοράς νερού δεν έχουν καθαριστεί εδώ και χρόνια. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του GRTimes.gr, τα νερά έχουν καλύψει εντελώς το Αγρόκτημα Γενισέας και το Αγρόκτημα Ποταμιάς Κουτσού, τα οποία ήταν γεμάτα σιτηρά και κριθάρια, που όπως αναφέρει ο κ. Κριτσίνης είναι τόσο καλής ποιότητας, ώστε μεγάλες εταιρείες ζυθοποιίας εφοδιάζονται με αυτά.

«Πρέπει να έρθει ο ΕΛΓΑ και να καταγράψει τις ζημιές, ώστε οι άνθρωποι να αποζημιωθούν. Ζητάμε να γίνουν ενέργειες σύντομα. Είμαστε εν μέσω πανδημίας και τα περιθώρια έχουν στενέψει. Η κατάσταση είναι οριακή. Το πρώτο 3μηνο του 2021 θα είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση», αναφέρει ο κ. Κριτσίνης.

Η πλημμύρα έπληξε και Περιφερειακό δρόμο. Όπως μπορείτε να δείτε τα νερά ξεχύθηκαν στο οδόστρωμα και σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγός του αυτοκινήτου στο βάθος της φωτογραφίας εγκλωβίστηκε, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσει.

Στο χωριό Σέληνο της Ξάνθης, η πλημμύρα μαλάκωσε τόσο πολύ το χώμα, που κατέρρευσε ένας ολόκληρος υδατόπυργος.

Στη Βιστωνίδα του Νομού Ξάνθης, σύμφωνα με τον κ. Κριτσίνη, εξαιτίας της βροχής η στάθμη έχει ανέβει επικίνδυνα, δεδομένου ότι στη λιμνοθάλασσα, ξεχύνονται 4 ποτάμια.

«Στη Βιστωνίδα δραστηριοποιείται ο αλιευτικός συνεταιρισμός, απ’ τον οποίο θρέφονται πολλές οικογένειες. Το 1965, δημιουργήθηκαν οι λεγόμενες «μπουκαπόρτες» οι οποίες εμποδίζουν τα ψάρια να ξεχύνονται στη θάλασσα. Το έργο αυτό όμως είναι πολύ παλιό! Πρέπει να δοθεί ένα κονδύλιο απ’ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αναπαλαιωθεί, διότι αν ανέβει κι άλλο η στάθμη του νερού, τα ορμητικά νερά θα σπάσουν τις «μπουκαπόρτες» και θα ξεχυθούν στη θάλασσα 200 τόνοι ψάρια! Μιλάμε για τεράστια ζημιά. Από εκεί ζουν τόσες οικογένειες», αναφέρει ο κ. Κριτσίνης.

Ο ίδιος, κλείνοντας, αναφέρει ότι η αλιεία στη Βιστωνίδα περνάει ήδη κρίση. Οι αλιείς, ψαρεύουν κεφαλόπουλα, τα οποία πωλούνται σε «εξευτελιστικές τιμές», της τάξεως του 1,50 ευρώ το κιλό. Ο κ. Κριτσίνης, προτείνει να δημιουργηθεί μία ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει την πώληση των ψαριών στο στρατό, αφού ήδη προμηθεύεται ψάρια. Η λύση αυτή, πρόκειται σύμφωνα με τον ίδιο να δώσει μία ανάσα στα μέλη του αλιευτικού συνεταιρισμού.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.