Κορωνοϊός – Πρύτανης ΑΠΘ: Καλά νέα για τα λύματα της Θεσσαλονίκης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου αναφορικά με τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων που έγιναν από τη διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και τα οποία αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής και την εξέλιξη στο «μέτωπο» του κορωνοϊού.

«’Ξεμπλοκάραμε’ αλλά δεν εφησυχάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου που είναι επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας που διεξάγει την έρευνα και παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή αυτής της εβδομάδας σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης είναι μειωμένη κατά 36%.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και αναμένεται να αποτυπωθεί και σε επίπεδο κρουσμάτων μέχρι την επόμενη Κυριακή και Δευτέρα. Όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, βρισκόμαστε στα επίπεδα περίπου της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.

Επισήμανε δε πως τις επόμενες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη θα κινείται σταθερά κάτω από τα 400 ημερησίως. «Ναι μεν πάμε καλύτερα αλλά δεν εφησυχάζουμε», είπε ο κ. Παπαϊωάννου προσθέτοντας πως «δεν είμαστε στο επίπεδο εκείνο που θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε την οποιαδήποτε άρση του όποιου μέτρου».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανεκκίνησης τομέων της οικονομίας ο πρύτανης του ΑΠΘ επέμεινε στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, καθώς το «ιικό φορτίο υποβόσκει» και «είναι πολύ εύκολο να γίνει το ριμπάουντ προς τα πάνω όπως έγινε στις Βρυξέλλες και στο Άμστερνταμ».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.