Κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα, πιέζονται οι ΜΕΘ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα κρούσματα πέφτουν, αλλά το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται τόνισαν κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Στέλιος Πέτσας εξήγγειλε ότι δεν θα ανοίξουν μέχρι το τέλος των γιορτών -θα μείνουν δηλαδή κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου- τα εξής: σχολεία, εστίαση, διασκέδαση, δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες, χιονοδρομικά κέντρα.

Παπαευαγγέλου: Γι’ αυτό εισηγούμαστε να ανοίξουν τα σχολεία μετά τα Φώτα
Η Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση αφού ανέφερε τα εγχώρια ημερήσια δεδομένα και πως την τελευταία ημέρα καταγράφηκαν 250 νέα κρούσματα στην Αττική, 243 στη Θεσσαλονίκη και 102 στο Κιλκίς, ανέλυσε το σκεπτικό γύρω από την εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα.
«Παρά την υποτονική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, εισηγηθήκαμε την αναβολή του ανοίγματος των σχολείων για δύο λόγους. Το πιο σημαντικό κριτήριο από την έναρξη της πανδημίας είναι η εικόνα στις ΜΕΘ και η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε. Ετσι οποιαδήποτε κινητικότητα εντός και εκτός των σχολείων θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

Αμφισβητήθηκε επίσης το όφελος του ανοίγματος των σχολείων αφού παρέμειναν 7 ημέρες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η απόφασή μας δεν αναιρεί τη θέση ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίξουν. Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί άριστα, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την δια ζώσης εκπαίδευση. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση στα σχολεία, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για αυτό εισηγηθήκαμε το άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα».

Παπαευαγγέλου: Οι Βρετανοί είναι πρωτοπόροι -Ο μαζικός εμβολιασμός σώζει ζωές
Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μίλησε για τον επερχόμενο μαζικό εμβολιασμό στην Βρετανία. «Δεν ξαφνιαζόμαστε από τις κινήσεις της Βρετανίας. Τα τελευταία 20 χρόνια είχαν κάνει κάτι ανάλογο σώζοντας τις ζωές πολλών μικρών παιδιών. Υπήρξε η πρώτη χώρα που εφάρμοσε μαζικό εμβολιασμό ενάντια στην μηνιγγίτιδα πριν αρκετά χρόνια. Οι Βρετανοί εμβολίασαν τότε το 80% των παιδιών και των εφήβων τους.

Το 2012, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκαν πάνω από 300 περιστατικά κοκκύτη, οι Βρετανοί εμβολίασαν όλες τις εγκύους σπάζοντας πολλά ταμπού. Εμβολιάστηκε το 78% των εγκύων που βρίσκονταν τότε στον τρίτο τους μήνα κύησης. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Οι Βρετανοί έχουν επιδείξει εγρήγορση, αυξημένα αντανακλαστικά, τόλμη και έχουν παρουσιαστεί πρωτοπόροι παγκοσμίως σε αυτό τον τομέα. Θα το πω ξανά, η εφαρμογή ενός μαζικού εμβολιασμού σώζει ζωές».

Παπαευαγγέλου: Τα φετινά Χριστούγεννα μπορούν να είναι τα καλύτερα της ζωής μας
Τέλος, έκλεισε την ενημέρωσή της με μια παράκληση προς τους πολίτες: «Αναγνωρίζοντας την κούραση όλων μας, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, να μείνουμε πιστοί στα μέτρα, να προσέχουμε εμάς και τους γύρω μας. Ενας ασυμπτωματικός προσκεκλημένος σε ένα σπίτι αρκεί για να διασπείρει τη λοίμωξη σε όλο το νοικοκυριό. Μπορούν τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τα καλύτερα της ζωής μας, πιο κλειστά και πιο οικογενειακά».

Μαγιορκίνης: Η επιδημία μπορεί να γίνει «εκρηκτική» ανά πάσα στιγμή
Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι τα στοιχεία από την Ευρώπη δείχνουν ότι η πανδημία μπαίνει σε σχετική ύφεση.

«Στην Ευρώπη βλέπουμε ύφεση κρουσμάτων και θανάτων. Στη Γαλλία υπάρχει σταθεροποίηση. Στη Γερμανία δεν υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας, αλλά μια σημαντική σταθερότητα στα κρούσματα. Στο Η.Β η υπάρχει σταθεροποίηση. Στην Ιταλία τα κρούσματα είναι υψηλά, όπως και στο προηγούμενο κύμα», τόνισε αρχικά.

Για τα ενεργά κρούσματα είπε ότι συνεχίζεται η υποχώρηση των ενεργών κρουσμάτων και το RT βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1.

«Μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι διαγνώσεις στις ηλικίες 40 με 65 και 65+ παραμένουν υψηλές. Στα παιδιά οι διαγνώσεις είναι αρκετά χαμηλές. Η βελτίωση του δεύτερου κύματος είναι πιο δύσκολη από το πρώτο κύμα. Η χαλάρωση των μέτρων σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να φέρει έντονη πίεση στο σύστημα υγείας. Η επιδημία μπορεί να γίνει “εκρηκτική” ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε.

Στην σημερινή ενημέρωση δεν συμμετείχε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, επειδή τα καιρικά φαινόμενα στην Βόρεια Ελλάδα επιβάλλουν την παρουσία του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Ο κ. Χαρδαλιάς θα είναι παρών στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.