Κικίλιας: «Υπάρχει φόβος για τον ιό, στρες, μεγάλη πίεση για την εφαρμογή των μέτρων, μοναξιά σε πολλούς συνανθρώπους μας, ψυχική κούραση»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για μια προσπάθεια, την επιχείρηση «Ελευθερία», που δεν έχει οργανωθεί σε τέτοιο βαθμό στο παρελθόν, με τέτοιο χρονοδιάγραμμα και καθολικά στον συνολικό πληθυσμό της χώρας, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, το υπουργείο Υγείας, τα αρμόδια υπουργεία, οι φορείς, η διακυβέρνηση του κράτους, οι υγειονομικοί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που ετοιμάζονται, εργάζονται σε αυτή την προσπάθεια. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα θα υπάρχουν λάθη και αστοχίες, σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Όπως είπε, γίνεται προσπάθεια με διαφάνεια καθημερινά να βελτιωνόμαστε, να διορθώνουμε οτιδήποτε δεν πάει καλά. «Θα ξαναπάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω. Να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια» σημείωσε.

Η ψυχική υγεία στο επίκεντρο του υπουργείου Υγείας

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως το κύριο θέμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου αφορά στην ψυχική υγεία. Αυτός είναι και ο λόγος που βρέθηκε στο υπουργείο και η αρμόδια υφυπουργός, η Ζωή Ράπτη.

«Υπάρχει φόβος για τον ιό, στρες, μεγάλη πίεση για την εφαρμογή των μέτρων, μοναξιά σε πολλούς συνανθρώπους μας, ψυχική κούραση. Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή, το οποίο θεωρώ πολύ μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας» είπε ο κ. Κικίλιας.

Ειδικός για την ψυχική υγεία στην Επιτροπή για τον κορωνοϊό
Όπως είπε, λόγω της πανδημίας χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη έμπρακτη στήριξη. Ο υπουργός ανακοίνωσε πως η επιτροπή για τον κορωνοϊό διευρύνεται με έναν επιστήμονα ψυχικής υγείας.

Πρόκειται για τον Βασίλειο Παντελεήμονα Μποζίκας, καθηγητή ψυχικής υγείας. «Επιδιώκουμε και θα πετύχουμε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ανάκαμψης την περαιτέρω χρηματοδότηση του μηχανισμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας» είπε κλείνοντας ο υπουργός.

Οι προκλήσεις στην ψυχική υγεία που θέτει η πανδημία

Παίρνοντας τον λόγο, η Ζωή Ράπτη σημείωσε πως η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας. Όπως είπε, οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές. Συναισθήματα έντονου φόβου, όπως και κατάθλιψης έχει επηρεάσει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Επιπλέον, παρατηρούνται συναισθήματα αβεβαιότητας αναφορικά με την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και κούρασης που αφορούν στα μέτρα προστασίας. Επίσης, η κα. Ράπτη αναφέρθηκε στην δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής σωματικά και ψυχολογικά.

«Με άλλα λόγια η πανδημία έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη δυστοπική πραγματικότητα. Περισσότερο από ποτέ σήμερα οφείλουμε να διατηρήσουμε τις ψυχικές μας δυνάμεις και να τις αυξήσουμε στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε» σημείωσε.

Οι πέντε άξονες στήριξης της ψυχικής υγείας μέσα στην πανδημία
Η υφυπουργός αναφέρθηκε σε πέντε άξονες ενίσχυσης των δομών ψυχικής υγείας εν όψει της πανδημίας:

1. Σειρά προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Η κα. Ράπτη αναφέρθηκε στον αριθμό 10306, τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Ήδη, ο αριθμός έχει ανταποκριθεί σε 78.000 κλήσεις συμπολιτών μας που αφορούν στις δυσκολίες του κορωνοϊού.

Επιπλέον, πραγματοποιείται τηλεσυμβουλευτική μέσω διαδικτυακών εφαρμογών για ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα κατ’ οίκον, τα μέλη των οικογενειών τους και το ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό.

2. Προγράμματα εξ αποστάσεως υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό με έμφαση τους ανέργους, τα παιδιά, τις ευπαθείς ομάδες προκειμένου να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της πανδημίας.

3. Στην ενότητα ψυχική υγεία στο site του υπουργείου, έχουν αναρτηθεί απλές οδηγίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας που μπορούν να συμβουλευτούν οι πολίτες.

4. Στήριξη του υγειονομικού προσωπικού, με οδηγό στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας για τον σκοπό αυτό. Δρομολογείται επίσης, όπως είπε η υφυπουργός, ειδική έρευνα για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης των υγειονομικών.

5. Προσλήψεις ψυχιάτρων στις δομές ψυχικής υγείας της χώρας που είχαν αποδεκατιστεί όλα αυτά τα χρόνια.

«Να διαβεβαιώσω πως παρά τις δυσκολίες, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον της ψυχολογικής μεταρρύθμισης» είπε η Ζωή Ράπτη που προανήγγειλε νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία, με ορίζοντα δεκαετίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

iefimerida.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.