Κορωνοϊός: Κερδίζει πόντους ο εμβολιασμός σε έρευνα της Κάπα Research

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ολοένα και περισσότερους πόντους φαίνεται ότι κερδίζει σταδιακά ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην ελληνική κοινή γνώμη, όπως προκύπτει από τα αποκαλυπτικά ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η Κάπα Research για τον μήνα Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης, το 43% των ερωτηθέντων εμφανίζεται «θετικό» στην προοπτική του εμβολίου ενώ το 27% δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί, αφού πρώτα το λάβουν κάποιοι άλλοι προκειμένου να βεβαιωθούν πως δεν υπάρχουν παρενέργειες ενώ το υπόλοιπο 27% είναι «αρνητικό».

Οι άνδρες τάσσονται υπέρ του εμβολίου (47%) περισσότερο από τις γυναίκες (40%), με τις ηλικίες 55 ετών και άνω να είναι πιο «θετικές» από τις άλλες και τις ηλικίες 17-54 πιο «αρνητικές».

Μεγαλύτερη πρόθεση εμβολιασμού προκύπτει για τις ομάδες ατόμων με τριτοβάθμιας ή ανώτερη εκπαίδευση ενώ αντίστοιχα περισσότερο σκεπτικοί είναι αυτοί με πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Μάλιστα, δείχνουν προτίμηση τους σε συγκεκριμένα υποψήφια εμβόλια έναντι άλλων, αν και έχει διευκρινιστεί ότι οι εμβολιαζόμενοι δεν θα έχουν δικαίωμα επιλογής. Πρώτο στη συνείδηση του κόσμου – σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση – έρχεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και ακολουθούν κατά σειρά αυτά της Moderna, των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, το ρωσικό Sputnik-V ενώ τελευταία έρχονται αυτά της Johnson&Johnson και της Sanofi.

Οσον αφορά τα συναισθήματα που τους δημιουργούν οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο αυτά που κυριαρχούν είναι η αισιοδοξία/ελπίδα (42%), η ανακούφιση (32%) αλλά και η επιφύλαξη (35%).

Τέλος, οι κύριες ανησυχίες των λεγόμενων «αρνητών» του εμβολίου είναι η ταχύτητα με την οποία έγιναν οι κλινικές δοκιμές (35%), οι πιθανές παρενέργειες (28%) και η έλλειψη εμπιστοσύνη στις αρχές και τους κρατικούς μηχανισμούς (20%).

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.