Γιορτές 2020: Kι έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

της Κατερίνας Ζέρμα

Αρθρογράφο, Συστημικής Ψυχοθεραπεύτριας

«Αυτό που έχει περισσότερη σημασία, είναι πόσο καλά περπατάς μέσα από τη φωτιά» (Charles Bukowski)

Γιορτές 2020… Θα χρειαστεί να περπατήσουμε πολλές φορές μέσα από τη φωτιά, για να φτάσουμε στον εαυτό μας, να ξανα-συνδεθούμε με τις αξίες, τις πηγές μας και τα ματαιωμένα μας όνειρα, να παλέψουμε ξανά και ξανά για αυτά.

Σε αυτές τις περιορισμένες γιορτές, θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε τους λίγους και σημαντικούς. Πώς θα χωρέσουμε κι άλλους ανθρώπους; Θα ρίξουμε μια ματιά γύρω μας, να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας, και να δούμε και τους γύρω μας, που μπορεί να μην χωράνε με φυσική παρουσία, αλλά ένα τηλέφωνο μπορεί να ανοίξει το χώρο των λίγων τετραγωνικών μας, να απαλύνει τους φόβους και την κούραση μας; Ή θα χρησιμοποιήσουμε τις μάσκες μας ως προσωπείο, για να κρύψουμε τους φόβους, τις αγωνίες και τα χτυποκάρδια μας;

Δανειζόμενη τον τίτλο από την ταινία του Γ. Οικονομίδη, θα μετατρέψουμε «το σπιρτόκουτο» μας από πεδίο μάχης σε κάτι πιο γόνιμο; Αυτός ο συμβολικός πόλεμος θα είναι δύσκολος, καθώς αντίπαλος θα είναι τα συναισθήματά μας, αυτά τα συναισθήματα που δεν αποδεχόμαστε. Αυτός ο πόλεμος και αυτή η φωτιά θα είναι δύσκολοι, καθώς δεν θα υπάρχουν αντιπερισπασμοί ώστε να διοχετεύσουμε την έντασή μας και την αγωνία μας. Τις μουσικές, τα φώτα και τις πολύβουες βόλτες θα χρειαστεί να τα αναζητήσουμε μέσα μας, και να δοκιμάσουμε για λίγο πώς θα ήταν αν… κι αν θα μπορούσαμε να:

  • Δημιουργήσουμε ασφαλή τοπία μέσα στο σπίτι μας. Σε αυτά τα λίγα τετραγωνικά, και ειδικά αν υπάρχουν συγκατοικήσεις τοξικές, είναι σημαντικό να μπορείτε να απομονωθείτε για λίγο μέσα στην ημέρα, ώστε να φορτίσετε τις μπαταρίες σας.
  • Φροντίσουμε το σώμα μας, να περπατάμε, να κάνουμε βόλτες στον ανοιχτό χώρο.
  • Συμμαχήσουμε με τις υποστηρικτικές φωνές γύρω μας. Φτιάξτε το υποστηρικτικό σας δίκτυο, επικοινωνήστε με φίλους που σας στηρίζουν.
  • Αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας. Βάλτε όρια και φροντίστε τον εαυτό σας με πράγματα που σας ευχαριστούν και σας γεμίζουν.
  • Φτιάξουμε νέα έθιμα με τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει. Δημιουργήστε ένα διαφορετικό «μαζί». Φτιάξτε για παράδειγμα γλυκά μαζί μέσω βιντεοκλήσης.
  • Ζούμε σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη συνθήκη όλοι μας. Αναγνωρίστε στον εαυτό σας σε πόσο δύσκολες συνθήκες παλεύει και τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα.

Σε αυτές τις γιορτές, ας ανταλλάξουμε αλλιώτικα δώρα, ας μοιραστούμε αυτό που κρύβεται πίσω από το δώρο, ας μοιραστούμε τα σημαντικά, τις ιστορίες μας και τις κοινές μας μνήμες, ας συγχρωτιστούμε με τις ποιότητές μας, με τις αξίες μας και τα συναισθήματά μας, με σεβασμό στο πώς είμαστε εμείς οι ίδιοι αλλά και στους γύρω μας.

«Σ’αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται», Γ.Σεφέρης, 1963

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.