«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» – ΥΠΕΝ: Αστήριχτες οι καταγγελίες για παράνομο λογισμικό που «κόβει» αιτήσεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σημαντικές διαστάσεις έλαβε καταγγελία που έγινε για «εμπλοκή» παράνομου λογισμικού στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Η εν λόγω καταγγελία, σύμφωνα με το NeaKriti, κατατέθηκε από τον Μιχάλη Φιλιππίδη, ενεργειακό επιθεωρητή από το Ρέθυμνο, ο οποίος απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το λογισμικό αναπτύχθηκε από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες με στόχο να μπλοκάρουν τις αιτήσεις «μικρών» εταιρειών και μεμονωμένων ενεργειακών επιθεωρητών και μηχανικών. Με τον τρόπο αυτό, πάντα κατά την καταγγελία, κατάφερναν να δεσμεύουν από τα πρώτα δευτερόλεπτα λειτουργίας της πλατφόρμας τα ποσά των επιχορηγήσεων του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Κρήτης οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» συμπληρώθηκαν μέσα σε διάστημα 15 λεπτών.

ΥΠΕΝ: Αστήριχτες οι καταγγελίες
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντέδρασε άμεσα και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι το σύστημα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν είναι τρωτό απέναντι σε κακόβουλες δράσεις. Το ΥΠΕΝ συγκεκριμένα τονίζει:

«Πρώτον, με το που άρχισαν να διακινούνται φήμες και σενάρια περί χρήσεως παράνομου λογισμικού –και πριν το σημερινό δημοσίευμα-, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινώνησε άμεσα με την εξειδικευμένη εταιρεία πληροφορικής με την οποία έχει συμβληθεί και η οποία έχει την ευθύνη για το Πληροφοριακό Σύστημα. Η εταιρεία και τότε υπογράμμισε –και τώρα επανέλαβε- ότι η ίδια η δομή του Πληροφοριακού Συστήματος –και οι προδιαγραφές ασφαλείας που ενσωματώνει- αποκλείουν την πρόσβαση στη βάση δεδομένων από εργαλεία ή εξωτερικές πηγές. Επομένως, τα καταγγελλόμενα στο δημοσίευμα περί «χακαρίσματος» του συστήματος επιλογής αιτήσεων μέσω «πειραγμένου λογισμικού» δεν προκύπτουν από πουθενά και είναι εκτός πραγματικότητας.

»Δεύτερον,  η υποβολή της αίτησης δεν αυτοματοποιείται πλήρως. Διότι υπάρχουν αρκετά σημεία που για να συμπληρωθούν απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση (ανάρτηση αρχείων, διεπαφή με τρίτα συστήματα κλπ.). Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για άλλη μια φορά από τον ανάδοχο του Πληροφοριακού Συστήματος, τα απαιτούμενα βήματα για την υποβολή της αίτησης ένταξης υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα και «περνάνε» από όλα τα απαιτούμενα στάδια και ελέγχους που προβλέπει το Πληροφοριακό Σύστημα, χωρίς να παρακάμπτεται κανένα. Υπάρχουν με άλλα λόγια ισχυρές δικλείδες ασφαλείας σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, οι οποίες εγγυώνται τη διαφάνεια και τη νομιμότητά της (η είσοδος στο σύστημα μέσω των διαπιστευτηρίων ΤΑXISNET της ΑΑΔΕ, η ύπαρξη πιστοποιητικού ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων SSL κ.α.).»

Το ΥΠΕΝ υπενθυμίζει ότι «η ίδια διαδικασία και η ίδια πλατφόρμα είχε χρησιμοποιηθεί και στους δυο προηγούμενους κύκλους του “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”» και διαβεβαιώνει «ότι παρακολουθεί στενά την διαδικασία και τις αιτήσεις που υποβάλλονται και προβαίνει συνεχώς σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και ενέργειες που απαιτούνται για την άρτια και ορθή διεξαγωγή του προγράμματος.»

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.