Άρχισε η πενθήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με την ομιλία του γενικού εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπη Παπαδημητρίου άρχισε στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021 , με την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία να είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

Ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι ο αναπτυξιακός δρόμος για την Ελλάδα είναι η ταχεία αύξηση του όγκου της παραγωγής και η διεύρυνση των περιθωρίων προστιθέμενης αξίας.

«Το κράτος μπορεί να κάνει πολλά για να υποστηρίξει αυτές τις προτεραιότητες, αλλά αυτός που καλείται να τις φέρει με επιτυχία εις πέρας είναι οι άνθρωποι, δηλαδή αυτό που συνήθως λέμε ο ιδιωτικός τομέας, τον οποίο οφείλουμε, επιτέλους, να ανεβάσουμε στο βάθρο που του αξίζει. Με μια παρατήρηση: αν δουλειά των πολιτικών είναι να κρατούν καθαρές τις γενικές επιλογές και να διευκολύνουν την οικονομία, καθήκον των πολιτών και, εν προκειμένω εργαζομένων και επιχειρηματιών, είναι να κάνουν τελικά τη δουλειά. Γιατί πιστεύουμε σε ένα κράτος που στηρίζει τις πρωτοβουλίες και την εργατικότητα των πολιτών και όχι σε υπηκόους ενός κράτους-αφέντη» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να μετατρέψει την ατυχία της επιδημίας σε ευκαιρία. “Έχουμε το εργαλείο. Είναι ο συνδυασμός του προς έγκριση προϋπολογισμού με την γρήγορη έναρξη του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που πήρε, επιτέλους, το τελικό σήμα εκκίνησης. Ένα σημαντικό μέρος των σχεδόν 32 δισεκατομμυρίων πρέπει να δεσμευθεί στους επόμενους δώδεκα μήνες” τόνισε.

Αχτσιόγλου: Ζείτε σε φούσκα προπαγάνδας

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βουλής και έχοντας ακούσει τον εισηγητή της Ν.Δ να μιλά για εμμονή του κ. Τσίπρα σε μανιοκαταθλιπτική καταστροφολογία η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ζει μέσα σε φούσκα προπαγάνδας και πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται με βάση τον ρεαλισμό. “Βιώνουμε την απόλυτη κυβερνητική αποτυχία και στη διαχείριση της πανδημίας και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης” είπε η κα Αχτσιόγλου. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της κ. Αχτσιόγλου ότι λόγω της κυβερνητικής πολιτικής χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα κλείσει το 2020 με πιθανότατα τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη με την κυβέρνηση να έχει επιλέξει την πολιτική της μη στήριξης.

Σκανδαλίδης: Εθνική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής

Με τα εθνικά και όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες άρχισε την ομιλία του ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής μιλώντας για εθνικής αποτυχία και υποχώρηση που εμφανίζεται ως αποτυχία. “Διάβασα τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι ήταν επιτυχία η απειλή κυρώσεων στην Τουρκία και έχω πέσει ειλικρινά από τα σύννεφα” είπε. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Σκανδαλίδης τον χαρακτήρισε αιθεροβάμονα, ανεφάρμοστο και βαθιά ταξικό ενώ έκανε λόγο για έωλες προβλέψεις και προσδοκίες για ανάπτυξη που συγκρούονται με την πραγματικότητα.

Καραθανασόπουλος: Η αύξηση φορολογικών εσόδων επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού

Για περαιτέρω βάθεμα του αντιλαϊκού χαρακτήρα του προϋπολογισμού μίλησε ο εισηγητής του προϋπολογισμού Νίκος Καραθανασόπουλος. Με τον προϋπολογισμό θα έχουμε διεύρυνση ψαλίδας ανάμεσα στις δυνατότητες και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Κατά τον εισηγητή του ΚΚΕ για ακόμη μια χρονιά ο προϋπολογισμός αποτελεί μνημείο αναδιανομής από τους πολλούς προς όφελος των λίγων. Ο κ. Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό και αντιταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού λέγοντας ότι από τα 3,5 δις τα 2,5 δις αφορούν σε αύξηση αντιλαϊκών έμμεσων φόρων και πως για μια ακόμα φορά αλλάζει σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών ο συσχετισμός άμεσων και έμμεσων φόρων.

 

 

 

 

real.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.