Αποκρυπτογράφησαν μήνυμα του κατά συρροήν δολοφόνου Zodiac

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μία ομάδα ερασιτεχνών ειδικών στην αποκρυπτογράφηση κωδικών κατάφερε 51 χρόνια να λύσει ένα μήνυμα που είχε στείλει κατά συρροήν δολοφόνος, Zodiac στην εφημερίδα «San Francisco Chronicle».

Συγκεκριμένα μία ομάδα ειδικών στην αποκρυπτογράφηση κωδικών κατάφερε να λύσει και να «σπάσει» ένα μήνυμα που είχε στείλει στην εφημερίδα «San Francisco Chronicle», ο διαβόητος κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος δεν πιάστηκε ποτέ, Zodiac.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο μήνυμα ο serial killer, σε περιπαικτικό τόνο χλεύαζε τους αστυνομικούς στους οποίους έλεγε ότι δεν φοβόταν την εκτέλεση εφόσον έφταναν στη σύλληψή του.

«Ελπίζω ευχαριστιέστε την προσπάθεια να με πιάσετε. Δεν φοβάμαι τον θάλαμο αερίων επειδή θα με στείλει στον παράδεισο συντομότερα και επειδή πλέον έχω αρκετούς σκλάβους να με υπηρετούν», ανέφερε ο κατά συρροήν δολοφόνος στην επιστολή του.

Ο περίφημος αποκαλούμενος «κώδικας 340», μία χαοτική μίξη γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων δεν αποκάλυψε τελικά το όνομα του δολοφόνου, που τρομοκρατούσε τη βόρεια Καλιφόρνια τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη.

Ωστόσο οι ειδικοί ήταν ενθουσιασμένοι που κατάφεραν ν’ αποκωδικοποιήσουν την επιστολή και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις αρχές να κατανοήσουν καλύτερα τον Zodiac, ο οποίος υποστήριξε ότι δολοφόνησε τουλάχιστον 37 ανθρώπους.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μία ομάδα στην οποία συμμετέχω και εγώ, «έσπασε» τον “340” και έστειλε τη λύση στο FBI», είπε στη «San Francisco Chronicle» την Παρασκευή ο Ντέιβιντ Όραντσακ, ένα μέλος της ομάδας ειδικών στην αποκρυπτογράφηση κωδικών που έλυσε το μυστήριο.

Μία εκπρόσωπος από γραφείο του FBI στο Σαν Φραντσίσκο επιβεβαίωσε ότι η επιστολή έχει πλέον λυθεί και δήλωσε ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι μία ομάδα πολιτών έλυσε τον γρίφο που έχει αποδοθεί στον Zodiac.

Στόχοι του Zodiac ήταν κυρίως νεαρά ζευγάρια και λάτρευε να χλευάζει την αστυνομία και τα ΜΜΕ, στέλνοντας γράμματα και γρίφους σχετικά με τις ανοικτές υποθέσεις του.

Ο ίδιος υπέγραφε εκείνες τις επιστολές με το όνομα Zodiac, το οποίο συνόδευε με το σύμβολο ενός σταυρού μέσα σ’ έναν κύκλο. Ήταν το ίδιο σύμβολο που χρησιμοποιούσε η εταιρία ρολογιών Zodiac, την ίδια περίοδο με τη δράση του serial killer.

Το 1969 ένα άλλο από τα κρυπτογραφημένα μηνύματα του είχε λυθεί από έναν δάσκαλο στην περιοχή Σαλίνας στην Καλιφόρνια και τη σύζυγό του. Σ’ εκείνο το γράμμα ανέφερε «μου αρέσει να σκοτώνω επειδή έχει πλάκα».

Παραμένει άγνωστο ακόμα και σήμερα αν ο Zodiac είναι ζωντανός, ωστόσο με βάση την περιγραφή που έχει στα χέρια του το FBI, το πιο πιθανό είναι ότι πλέον θα είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας.

Ωστόσο ακόμα και σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά τη δράση του το FBI συνεχίζει να τον αναζητά. «Η έρευνα για την υπόθεση του δολοφόνου Zodiac, παραμένει ανοικτή. Συνεχίζουμε να ψάχνουμε τη δικαιοσύνη για τα θύματα αυτών των βίαιων εγκλημάτων», ανέφερε μία εκπρόσωπος τύπου του FBI.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.