Ανησυχία στη Βρετανία για τη μετάλλαξη: 36.804 νέα κρούσματα και 691 θάνατοι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 36.804 νέες μολύνσεις από την Covid-19 μέσα σε 24 ώρες, ενώ 691 ασθενείς έχασαν τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Και οι δύο αυτοί αριθμοί είναι αυξημένοι σε σύγκριση με την Δευτέρα, όταν είχαν ανακοινωθεί 33.364 νέα κρούσματα και 215 θάνατοι. Την ώρα που το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έχει αρχίσει να χορηγείται στη χώρα, μία νέα ανησυχία έχει προκληθεί από την είδηση πως η μετάλλαξή του έχει προκαλέσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στη Βρετανία.
Η είδηση αυτή έφερε ντόμινο εξελίξεων καθώς η μία χώρα μετά την άλλη κλείνει τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, ενώ την ίδια ώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προκύψει προβλήματα και με την τροφοδοσία από χώρες του εξωτερικού.

Ωστόσο, οι ανησυχίες των Βρετανών φαίνεται πως δεν βρίσκουν σύμφωνη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και ο Παγκόσμιος Ιατρικός σύλλογος, δείχνουν να υποβαθμίζουν τους κινδύνους που ισχυρίζονται οι Βρετανοί πως κρύβει η μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Πώς προήλθε η μετάλλαξη του κορωνοϊού
Η μετάλλαξη του κορωνοϊού ανιχνεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κεντ της Αγγλίας και μέχρι τώρα εκτός από τα νοτιοανατολικά της χώρας, έχει ανιχνευτεί σε Αυστραλία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Δανία και Ιταλία. Σε όλες τις χώρες πλην της Βρετανίας, τα περιστατικά είναι μεμονωμένα, ενώ στην Αγγλία έχουν ανιχνευτεί πάνω 1.100 φορείς της μετάλλαξης.

Ποιους επηρεάζει
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η μετάλλαξη παρατηρείται κυρίως σε άτομα κάτω των 60 ετών. Στην Ουαλία ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι τα 41 έτη, ενώ επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν πως επηρεάζει εξίσου ανάλογα τα παιδιά με τους ενήλικες.

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού
Με τα όσα ισχυρίζονται από το Λονδίνο, αυτά που είναι γνωστά για την μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι τα εξής:

μάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά ακόμα συλλέγονται στοιχεία,
τα εμβόλια φαίνεται πως θα εξακολουθούν να λειτουργούν και κατά του νέου στελέχους,
δεν δημιουργεί βαρύτερη κλινική εικόνα και δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επαναλοίμωξης από αυτό το στέλεχος,
η ανησυχία έγκειται στο ότι αν μεταδίδεται πιο εύκολα ίσως περισσότεροι άνθρωποι νοσήσουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα, και αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.