Αλέξανδρος Μποτίνης: Ενα πατρινό τσέλο στην «Εξαϋλωμένη Νύχτα»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το 3ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της με τίτλο «Η μουσική του λόγου», σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το οποίο απαρτίζεται από πέντε ιδιαίτερες ιστορίες μικρού μήκους. Οι προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται από το nationalopera.gr, και μέσω των σελίδων της ΕΛΣ σε Facebook και YouTube, καθώς και από τον ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού digitalculture.gov.gr. Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

Οι πέντε ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν στο πλαίσιο του 3ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της ΕΛΣ συνδυάζουν την τέχνη της εικόνας με τη δύναμη της μουσικής και του αφηγηματικού λόγου μέσα από νέες αναγνώσεις μουσικών έργων.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στις 9.30 το βράδυ με την «Εξαϋλωμένη νύχτα» του Αρνολντ Σαίνμπεργκ, το δημοφιλέστερο αν και όχι το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του συνθέτη. Το βίντεο θα παραμείνει online έως τις 9 Ιανουαρίου.

Στην «Εξαϋλωμένη νύχτα» συναντάμε και τον Αλέξανδρο Μποτίνη, ο οποίος μεγάλωσε στην Πάτρα, γιος του Δημήτρη Μποτίνη, παλαιότερου διευθυντή της ορχήστρας των Σολίστ της Πάτρας και της Γκουλνόρ Μποτίνη. Οι περισσότεροι των γνωρίζουν ως CrazyCello, με τα βίντεό του στο YouTube να συγκεντρώνουν εκταοντάδες like.

Η μουσική διεύθυνση είναι του Στάθη Σούλη, η δραματουργία και η σκηνοθεσία του Θέμελη Γλυνάτση, τα σκηνικά και κοστούμια της Αλεξίας Θεοδωράκη, οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου, τα οπτικά εφέ και το animation των Μάριο Γαμπιεράκη και Χρυσούλας Κοροβέση, η κινηματογράφηση των Απόστολου Κουτσιανικούλη, Γιώργου Παναγόπουλου και Κατερίνας Χαραλάμπους.

Παίζουν οι: Μαρία Παρασύρη, Θανάσης Δόβρης, Θέμελης Γλυνάτσης και Μιχάλης Δόβρης.

Μαζί με τον Αλέξανδρο Μποτίνη στο τσέλο βρίσκουμε την Μαρίνα Κολοβού, όπως επίσης και τους Μουσικούς Αργυρώ Σειρά και Στέλλα Καρυτινού στο βιολί και Ηλία Σδούκο και Πάτρικ Εβανς στη βιόλα.

Το ποίημα του Ντέμελ, με γνώριμα πρωτοεξπρεσιονιστικά χαρακτηριστικά, περιγράφει έναν άνδρα και μια γυναίκα να διασχίζουν ένα δάσος μέσα σε μια αφύσικα λαμπρή νύχτα, όπου η γυναίκα αποκαλύπτει στον σύντροφό της πως είναι έγκυος από άλλον άνδρα. Παρά τις ενοχές και την ντροπή της, ο άνδρας την καθησυχάζει και αποδέχεται το αγέννητο παιδί, οδηγώντας το ποίημα σε μια εκστατική κορύφωση. Η σύνθεση του Σαίνμπεργκ, πέραν του ιδιοφυούς συνδυασμού της συνθετικής παράδοσης των μοτιβιστικών μεταμορφώσεων του Μπραμς και της αέναης συνθετικής γραμμής του Βάγκνερ (οι παραπομπές του Σαίνμπεργκ στην όπερα του Βάγκνερ Τριστάνος και Ιζόλδη είναι πάμπολλες), είναι εν μέρει και ένα αυτοβιογραφικό ντοκουμέντο της ερωτικής σχέσης του Σαίνμπεργκ με την αδελφή του δασκάλου μουσικής του, του επίσης γνωστού συνθέτη Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκι, την οποία εντέλει παντρεύτηκε.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.